7 φυσικά «Ozempic» για να χάσεις βάρος και η επιστημονική τους τεκμηρίωση

Από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μέχρι τα οφέλη της καψαϊκίνης, αυτές οι ουσίες μελετώνται όλο και περισσότερο για τη δυνατότητά τους να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της επιστήμης. Δεν είναι τυχαίο ότι η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, που αρχικά χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση του διαβήτη, γρήγορα έγιναν πολύ δημοφιλείς και τα αντίστοιχα σκευάσματα, όπως το Ozempic, μετονομάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την απώλεια βάρους.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει λυθεί με τα φάρμακα αυτά. Αφενός δεν στερούνται παρενεργειών, αφετέρου διατίθενται σε ενέσιμη μορφή και όχι σε χάπια, που είναι πιο εύκολα στη λήψη.

Ένα φάρμακο σε μορφή χαπιού είναι ακόμα στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών, αν και φαίνεται ότι θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Μέχρι τότε, θεωρήσαμε σκόπιμο να βρούμε με ποια φυσικά σκευάσματα θα μπορούσες να χάσεις βάρος, τουλάχιστον αυτά για τα οποία υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Οι κατεχίνες και η καφεΐνη, που περιέχονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι, έχουν μελετηθεί κατ’ επανάληψη για τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους μέσω της θερμογένεσης, της οξείδωσης των λιπών και της διατήρησης της άλιπης μάζας.

Γαρκινία η καμποτζιανή
Είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει υδροξυκιτρικό οξύ, που πιθανώς βοηθάει με τη μείωση της όρεξης και την αναστολή των λιπών. Σε μελέτη της δράσης της, είχε σαφέστατα αποτελέσματα στο σωματικό βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος, συγκρινόμενο με εικονικό φάρμακο.

Γλυκομαννάνη
H γλυκομαννάνη είναι ένας διαλυτός πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που διογκώνεται στο στομάχι και προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού. Η γλυκομαννάνη έχει μελετηθεί αναλυτικά και έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ
Το CLA ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που συμβάλλει, σύμφωνα με μελέτες, στη μείωση του λιπώδους ιστού επιταχύνοντας την οξείδωση λιπών. Σε δόσεις των 3,2 g/dl, το CLA επιφέρει μέτρια μείωση της λιπώδους μάζας σε ανθρώπους.

Φορσκολίνη
Η φορσκολίνη είναι ένα διτερπένιο που προέρχεται από τη ρίζα του Coleus forskohlii. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Η χορήγηση φορσκολίνης βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και μειώνει τη διάμετρο των λιποκυττάρων σε ποντίκια. Η φορσκολίνη επίσης καταστέλλει τη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων από τα μυϊκά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα.

Ξίδι από μηλίτη
Ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να το προτιμούν πολλοί πλέον για να αντικαταστήσουν το κλασικό ξίδι από σταφύλια. Το ξύδι από μηλίτη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας την αίσθηση πληρότητας και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Πιπέρι καγιέν
Η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό του πιπεριού καγιέν, μπορεί να ενισχύει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους. Χορηγούμενη σε διατροφικά συμπληρώματα, έχει μέτρια αποτελέσματα στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

unsplash.com

www.flash.gr
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
https://www.mystikaomorfias.gr/2024/09/17/2-ypertrofes-thiria-pou-prostatevoun-ta-podia-ta-cheria-kai-ta-matia-ton-diavitikon/