Όσοι απολαμβάνουν μεγάλη ποικιλία τροφών κάνουν καλό στην ψυχική και νοητική υγεία τους
Μέχρι την Τρίτη Ηλικία, όπως έδειξε μια νέα έρευνα μεγάλης κλίμακας.
Αν είστε τόσο εύκολοι στο φαγητό που μπορείτε να φάτε σχεδόν τα πάντα, κάνετε καλό στην υγεία (και) του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με μια μεγάλη βρετανική και κινεζική έρευνα που έγινε σε 182.000 ενήλικες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της; Εστίασε στα οφέλη μιας πλούσιας σε ποικιλία διατροφής όχι στη σωματική αλλά στην ψυχική και πνευματική υγεία. Άλλωστε όλο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα τρία είναι αλληλένδετα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάζουν και να απολαμβάνουν πολλές διαφορετικές γεύσεις ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ευεξία και σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις σε νοητικές ασκήσεις από εκείνους που έχουν μια πιο περιορισμένη διατροφική γκάμα.
Όσοι είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάζουν και να απολαμβάνουν πολλές διαφορετικές γεύσεις ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ευεξία και σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις σε νοητικές ασκήσεις.
Δεν προκάλεσε άλλωστε έκπληξη το συμπέρασμά τους που, όπως το συνόψισε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο Jianfeng Feng, συνεργάτης των Πανεπιστημίων Fudan στη Σανγκάη και του Γουόργουικ στη Βρετανία: «Χρειαζόμαστε μια πιο ισορροπημένη διατροφή για να είμαστε καλύτερα».
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο σχετικό επιστημονικό άρθρο στην επιθεώρηση «Nature Mental Health», μελέτησαν τα στοιχεία των συμμετεχόντων σε μια από τις πλέον μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες στον κόσμο, τη λεγόμενη U.K. Biobank, όπου οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις προτιμήσεις τους ανάμεσα σε 140 φαγητά και ποτά.
Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν ότι τόσο αυτοί που προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά από τις πρωτεΐνες όσο και εκείνοι που προτιμούν τις πρωτεΐνες αντί για τις φυτικές ίνες εμφανίζονται πιο ευάλωτοι σε συμπτώματα άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι η μελέτη απλά έδειξε έναν συσχετισμό ανάμεσα στην κατάσταση της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις, οπότε απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να δούμε πού θα μπορούσε να οφείλεται αυτό.
Τόσο αυτοί που προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά από τις πρωτεΐνες όσο και εκείνοι που προτιμούν τις πρωτεΐνες αντί για τις φυτικές ίνες εμφανίζονται πιο ευάλωτοι σε συμπτώματα άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών.
Υπάρχουν πάντως και άλλες έρευνες που συνδέουν τη διατροφή μας με την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών έχει συσχετιστεί από άλλους ειδικούς με χαμηλότερες επιδόσεις σε νοητικές ασκήσεις, ενώ μια μικρή μελέτη τη συνέδεσε με καταθλιπτικά συμπτώματα. Από την άλλη, η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Τι σημαίνει όμως πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τους Βρετανούς και Κινέζους ειδικούς; Είναι αυτή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και ψαριού.
Μυστικό για καθαρές κουρτίνες – Όλο το σπίτι θα μυρίζει φρεσκάδα
Ετικέτες: νοητική υγεία ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ