Πριν ή μετά την άσκηση; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ηλεκτρολύτες;

Πριν ή μετά την άσκηση; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή μας, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν σε σωστή συγκέντρωση στο σώμα μας ώστε να διατηρείται ισορροπία.

Αναρωτιέσαι πότε είναι η καλύτερη στιγμή να πάρεις ηλεκτρολύτες; Πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση; Σίγουρα, δεν είσαι μόνη με αυτή την απορία. Το θέμα των ηλεκτρολυτών μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να τους χρησιμοποιείς για να αποφεύγεις τις κράμπες, την κόπωση και την αφυδάτωση. Πότε και γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσεις ηλεκτρολύτες στη ρουτίνα σου;

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί μας ενδιαφέρουν;
Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ιόντα που βοηθούν στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, στην παραγωγή ενέργειας, στη λειτουργία των μυών και στην αρτηριακή πίεση. Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε κυρίως νάτριο και χλώριο, αλλά και κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε μικρότερες ποσότητες. Αυτή η απώλεια μπορεί να προκαλέσει κράμπες, κόπωση και αφυδάτωση, αν δεν αναπληρωθούν σωστά.

Πριν την άσκηση: Έχει σημασία;
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ηλεκτρολυτών πριν την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για την απώλεια που θα ακολουθήσει, ειδικά σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η Amy Stephens, διαιτολόγος και σύμβουλος αθλητών, επισημαίνει ότι αν προγραμματίζεις μια έντονη ή μεγάλης διάρκειας προπόνηση, η κατανάλωση ηλεκτρολυτών μία ή δύο ώρες πριν την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης: Είναι απαραίτητο;


Για μεγάλης διάρκειας ή ιδιαίτερα έντονες προπονήσεις, η κατανάλωση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα σου. Η Claire Shorenstein, αθλητική διαιτολόγος, προτείνει να χρησιμοποιείς ηλεκτρολυτικά ποτά αν ιδρώνεις πολύ ή αν η άσκηση διαρκεί πάνω από μία ώρα. Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Μετά την άσκηση: Ο στόχος της αποκατάστασης
Μετά την άσκηση, είναι σημαντικό να αναπληρώσεις τις απώλειες ηλεκτρολυτών για να υποστηρίξεις την αποκατάσταση των μυών και την επαναφορά της ισορροπίας υγρών. Αν η προπόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη ή μεγάλη, το απλό νερό δεν είναι αρκετό. Η Shorenstein τονίζει ότι ένας συνδυασμός νερού, ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων είναι η καλύτερη λύση. Η έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι η ταχεία αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών με ένα ποτό αποκατάστασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και να βελτιώσει την ανάρρωση.

Άρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;
Ο χρόνος για την κατανάλωση ηλεκτρολυτών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες της προπόνησης αλλά και τον σκοπό σου. Οι τρεις κύριες περιπτώσεις:

1. Πριν την άσκηση

Περίπτωση: Άσκηση μεγάλης διάρκειας ή έντασης, ειδικά σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον.

Σκοπός: Να προετοιμάσεις το σώμα σου για την απώλεια ηλεκτρολυτών που θα ακολουθήσει.

2. Κατά τη διάρκεια της άσκησης

Περίπτωση: Μεγάλη ή έντονη προπόνηση, συνήθως πάνω από μία ώρα, ή όταν ιδρώνεις πολύ.

Σκοπός: Να διατηρήσεις τη σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών και να αποτρέψεις την αφυδάτωση.

3. Μετά την άσκηση

Περίπτωση: Μετά από έντονη ή παρατεταμένη άσκηση.

Σκοπός: Να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν και να υποστηρίξεις την αποκατάσταση των μυών.

shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μακιγιάζ: Τα 5 λάθη που κάνουν οι γυναίκες στα 50 και φαίνονται μεγαλύτερες

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr