Το λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.

Το λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.

 Κουβαλάτε μερικά επιπλέον κιλά γύρω από τη μέση σας; Αποδεικνύεται ότι το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να συμβάλλει στον χρόνιο πόνο σε όλο το σώμα σας. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε μια εκπληκτική σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του ευρέως διαδεδομένου μυοσκελετικού πόνου, με συνέπειες για το πώς κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις χρόνιου πόνου.

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και άλλα ιδρύματα ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και χρόνιου πόνου . Χρησιμοποιώντας προηγμένη απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας, κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια δύο διαφορετικούς τύπους κοιλιακού λίπους – τον ​​σπλαχνικό λιπώδη ιστό  που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και τον υποδόριο λιπώδη ιστό (SAT), που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια σαφή σχέση δόσης-απόκρισης – όσο περισσότερο κοιλιακό λίπος κουβαλούσε ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να βιώσει χρόνιο πόνο σε πολλές περιοχές του σώματος. Αυτό ισχύει τόσο για το σπλαχνικό όσο και για το υποδόριο λίπος. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν χρόνιο πόνο συνολικά και ήταν πιο πιθανό να έχουν πόνο σε πολλά σημεία όπως ο λαιμός, η πλάτη, τα ισχία και τα γόνατα.

Περιέργως, η σύνδεση μεταξύ λίπους και πόνου φάνηκε να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι γυναίκες έτειναν να έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος και λιγότερο σπλαχνικό λίπος από τους άνδρες, αλλά εμφάνισαν μεγαλύτερες αυξήσεις στον κίνδυνο πόνου καθώς αυξανόταν το κοιλιακό τους λίπος. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο κατανομής και λειτουργίας του λίπους στο ανδρικό και το γυναικείο σώμα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια σαφή σχέση δόσης-απόκρισης – όσο περισσότερο κοιλιακό λίπος κουβαλούσε ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να βιώσει χρόνιο πόνο σε πολλαπλές περιοχές. (© motortion – stock.adobe.com)

Γιατί όμως το κοιλιακό λίπος συμβάλλει στον εκτεταμένο πόνο;

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν αρκετούς πιθανούς μηχανισμούς. Ο υπερβολικός λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τα νεύρα και να ενισχύσουν τα σήματα πόνου σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη μηχανική καταπόνηση στις αρθρώσεις και τους ιστούς . Επιπλέον, το σπλαχνικό λίπος, ειδικότερα, είναι μεταβολικά ενεργό και συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πόνο.

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Regional Anesthesia & Pain Medicine , αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη ότι η παχυσαρκία επηρεάζει κυρίως τον πόνο στις αρθρώσεις μέσω της αυξημένης φόρτισης. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο ίδιος ο λιπώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη φλεγμονή και ευαισθητοποίηση του πόνου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί καταστάσεις όπως η ινομυαλγία που περιλαμβάνουν πόνο σε όλο το σώμα είναι πιο συχνές σε άτομα με παχυσαρκία.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η μείωση του κοιλιακού λίπους μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Για όσους ήδη αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, οι παρεμβάσεις απώλειας βάρους που στοχεύουν στο κοιλιακό λίπος θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν ανακούφιση. Οι διαφορές φύλου που αποκαλύφθηκαν υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για προσαρμοσμένες προσεγγίσεις σε άνδρες και γυναίκες.

Φυσικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ της σύστασης του σώματος και του πόνου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ανοίγει νέους συναρπαστικούς δρόμους για τη διερεύνηση των ριζών του χρόνιου πόνου και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Έτσι, την επόμενη φορά που ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να χάσετε λίγο λίπος στην κοιλιά, θυμηθείτε – μπορεί να κάνει περισσότερα από απλώς να βελτιώσει την εμφάνισή σας. Θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ζείτε με λιγότερο πόνο.

studyfinds.org

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή της αρθρίτιδας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr