4 σημάδια του αργού μεταβολισμού

Και τι να κάνεις για αυτά.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας; Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες που προέρχονται από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Όταν ο μεταβολισμός μας είναι αργός, οι εσωτερικές διαδικασίες δουλεύουν σε “χαλαρούς ρυθμούς”, συσσωρεύοντας ενέργεια αντί να την καίνε. Ας δούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σου μπορεί να χρειάζεται λίγο “ξύπνημα”.
Σημάδια αργού μεταβολισμού

Στασιμότητα βάρους

Αν παρατηρείς ότι το βάρος σου δεν αλλάζει, ακόμη και όταν ακολουθείς διατροφή και γυμναστική, τότε ίσως να έχεις “αντίσταση απώλειας βάρους”. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου αποθηκεύει θερμίδες αντί να τις καίει.

Αέρια και φούσκωμα
Εάν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει αυτές τις καταστάσεις μετά από κάθε γεύμα, ίσως να πάσχεις από δυσλειτουργία του πεπτικού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως φλεγμονές και αργό μεταβολισμό.

Ορμονικές ανισορροπίες
Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη, τον ύπνο και το άγχος. Μπορεί να παρατηρήσεις ξηρό δέρμα ή αραίωση των μαλλιών σου.

Ανισορροπία σακχάρου
Αν νιώθεις συνεχώς πείνα και επιθυμία για γλυκά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σου δεν διαχειρίζεται σωστά το σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί να βρεθείς σε μια διαρκή “κυκλική μάχη” με την ενέργειά σου, νιώθοντας ατονία.

Πώς να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου
Υπάρχουν τρόποι να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να νιώσεις πιο δυνατή και με ενέργεια.

Οργάνωση γευμάτων
Προσπάθησε να αποφεύγεις το φαγητό μετά το δείπνο και να δημιουργήσεις ένα διάλειμμα 12-14 ωρών. Το πρωινό είναι επίσης σημαντικό—φάε 1-2 ώρες μετά το ξύπνημα για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου.

Διαχείριση τροφικών δυσανεξιών
Εάν υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις τροφικές δυσανεξίες, δοκίμασε να απομακρύνεις τα πιο κοινά “ένοχα” τρόφιμα (όπως γλουτένη, γαλακτοκομικά και σόγια) από τη διατροφή σου.

Ενυδάτωση
Η καλή ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σου κατά 30%. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προπόνηση HIIT
Δοκίμασε την προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Αυτή η μορφή άσκησης όχι μόνο καίει θερμίδες, αλλά και ενισχύει τον μεταβολισμό σου για ώρες μετά την προπόνηση.

Διαχείριση άγχους
Το άγχος μπορεί να “κατεβάσει” τον μεταβολισμό σου. Φρόντισε να βρεις χρόνο για χαλάρωση και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν.

Καλός ύπνος
Η ποιότητα του ύπνου είναι κρίσιμη. Φρόντισε να κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να λειτουργεί σωστά.

Η καλή είδηση είναι ότι ο μεταβολισμός δεν είναι κάτι μόνιμο και μπορεί να βελτιωθεί με τις σωστές συνήθειες. Με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να ανακτήσεις τον έλεγχο και να νιώσεις την ενέργεια και τη ζωντάνια που σου αξίζει.

www.shape.gr
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.
www.pexels.com
https://www.mystikaomorfias.gr/product/%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc-%ce%bb%ce%bf%cf%83%ce%b9%cf%8c%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9/