Για καρκινογόνο σαμπουάν που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά ενημέρωσε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό RAPEX
Το σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει από εγκαύματα και βλάβες στα μάτια, μέχρι υπογονιμότητα και καρκίνο – Ενημέρωση και από Ιταλία για ελληνικό προϊόν με απαγορευμένη ουσία.
Για κίνδυνο από 3 χημικές ουσίες σε σαμπουάν-αφρόλουτρο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές, το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα Rapex.
To προϊόν είναι προέλευσης Ιταλίας και μετά από εργαστηριακές αναλύσεις ανιχνεύτηκαν οι ουσίες διοξάνη, Butylphenylmethylpropional ή Lilial (BMHCA) και μεθυλισοθειαζολινόνη.
Δείτε επίσης: Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Αντιδράσεις στην απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Nestle
H ουσία 1,4-διοξάνη απαγορεύεται στα καλλυντικά προϊόντα καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σοβαρό ερεθισμό των ματιών και ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Το BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του αγέννητου παιδιού και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Επιπλέον, το σαμπουάν περιέχει υπερβολική συγκέντρωση μεθυλισοθειαζολινόνης (MI) (μετρούμενη τιμή: 0,0041%). Η ΜΙ προκαλεί σοβαρά δερματικά εγκαύματα και βλάβες στα μάτια καθώς και αλλεργική δερματική αντίδραση.
Το Ιταλικό σαμπουάν με τις επικίνδυνες χημικές ουσίες Victor cold titanium hair & body shower.
Είχε προηγηθεί ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από τον ΕΟΦ ο οποίος έδωσε εντολή στην εταιρεία GP PRODUCTS AE – ΧΑΡΜΑΝΗΣ με έδρα το Αιγάλεω και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που ενδεχομένως το διακινεί να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.
Πρόκειται για το σαμπουάν αφροντούς VICTOR cold titanium hair & body shower με αριθμό παρτίδας 826001 και Barcode 8009150800517 των 250 ml σε πλαστικό μπουκάλι σε ασημί χρώμα.
Η κρέμα μαλλιών Fructis της Garnier που παράγεται στην Ελλάδα και περιέχει την απαγορευμένη ουσία Lilial.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΕΟΦ ανακάλεσε και γαλάκτωμα προσώπου, λόγω απαγορευμένης ουσίας κατά παράβαση των διατάξεων του σχετικού Κανονισμού για τα Καλλυντικά Προϊόντα.
Ωστόσο και για κίνδυνο από προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα, είχε ειδοποιήσει η Ιταλία το Rapex. Πρόκειται για κρέμα μαλλιών Fructis της Garnier, με αριθμό παρτίδας 22L202 και Barcode 3600541474352 σε πλαστικό σωληνάριο των 200 ml. Η κρέμα μαλλιών περιέχει την απαγορευμένη ουσία Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) ή Lilial, η οποία έχει απαγορευτεί σε καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας, από το 2022 αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλα είδη προσωπικής φροντίδας. Η ουσία BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».
Ταυτόχρονα συνεχίζονται σε χώρες της Ευρώπης οι μαζικές ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων και ειδών προσωπικής φροντίδας, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, κολόνιες, μωρομάντηλα, γαλακτώματα κτλ που περιέχουν την ουσία BMHCA. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακληθεί προϊόντα Dove (κρεμοσάπουνο και κρέμα σώματος) αλλά και πολλές γνωστές κολόνιες και αρώματα, κρέμα για μωρά, βερνίκια νυχιών, λακ για τα μαλλιά και aftershave.
Πολλά από τα καλλυντικά που αναφέρονται στο RAPEX πωλούνται και στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιέχουν και την επικίνδυνη ουσία, χωρίς όμως και να αποκλείεται, καθώς παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες λένε ότι δεν την χρησιμοποιούν ίσως έχουν ξεμείνει στα ράφια παλιές παρτίδες. Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.