Τα 7 φρούτα που διώχνουν μακριά τον κίνδυνο φραγμένων αρτηριών
Η συσσώρευση αρτηριακής πλάκας είναι ο Νο1 παράγοντας κινδύνου για καρδιακά επεισόδια. Κι όμως, μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε.
Η καλή υγεία της καρδιάς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική ευεξία μας. Και φυσικά, αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιαγγειακής μας υγείας είναι η αρτηριακή μας υγεία, που απαιτεί να διατηρούμε τις αρτηρίες μας «καθαρές» από τη συσσώρευση LDL χοληστερόλης στα τοιχώματά τους.
Ναι αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ευτυχώς, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές τροφές, όπως τα φρούτα, μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρτηρίες μας καθαρές και λειτουργικές. Σύμφωνα όμως με τον καρδιολόγο Μπασκάρ Σεμίθα, ορισμένα φρούτα προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά ευεργετικά για την καρδιά μας, σε σχέση με άλλα.
Τα 7 φρούτα που συνιστά η καρδιολόγος
1. Tα μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ένα είδος αντιοξειδωτικών, που είναι γνωστά ως ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην προστασία των αρτηριών από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.
Κι όμως, η δρ Σεμίθα σημειώνει ότι «το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας: Της κιτρινωπής επιφάνειας που αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό».
Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση των μύρτιλων και άλλων μούρων στη διατροφή μας υπόσχεται να μειώσει έως ένα βαθμό το οξειδωτικό στρες, προάγοντας τελικά την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
2. Τα πορτοκάλια καθώς και άλλα εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύει τα κύτταρά μας από βλάβες.
«Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στα αρτηριακά τοιχώματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πλάκας», προσθέτει η δρ Σεμίθα.
Οπότε, η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, λεμονιών και λάιμ μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρτηρίες μας όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
3. Τα ρόδια
Τα ρόδια είναι ακόμη ένα φρούτο με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Γιατί; Επειδή περιέχουν πουνικαλαγίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τη συσσώρευση πλάκας.
4. Τα αγαπημένα μας μήλα
Το φρούτο που έχει κερδίσει τη θέση του σε κάθε κουζίνα – και δίκαια- είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της αρτηριακής μας υγείας.
Τουτέστιν, ένα μήλο την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα!
5. Το αβοκάντο
Τα αβοκάντο παρέχουν πολύτιμα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Και αν κάποιοι το θεωρούσαμε λαχανικό μέχρι σήμερα, η δρ. Σεμίθα σημειώνει ότι το αβοκάντο, τεχνικά είναι φρούτο και ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό, εκτοξεύει τη θρεπτική του αξία.
6. Oι μπανάνες
Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ενός κρίσιμου μετάλλου που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
«Και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί Νο1 παράγοντα κινδύνου για αρτηριακή βλάβη», μας υπενθυμίζει η δρ Σεμίθα.
Ευτυχώς όμως, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μας βοηθά να διατηρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση υπό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο καταπόνησης των αρτηριών.
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.
Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.
5 θαυματουργά χαρακτηριστικά της νιασιναμίδης που πρέπει να γνωρίζεις