Πεινάς συνέχεια; Οι 6 ορμόνες που κρύβονται πίσω από την όρεξή σου

Πεινάς συνέχεια; Οι 6 ορμόνες που κρύβονται πίσω από την όρεξή σου

Οι βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την πέψη, την πείνα και την πληρότητα.

Μάθε περισσότερα
Πολλές φορές νιώθουμε πείνα ή κορεσμό χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα μας παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες, καθορίζοντας πότε πεινάμε και πότε αισθανόμαστε χορτάτοι.

Αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Μάθε περισσότερα για τις βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την πέψη, την πείνα και την αίσθηση της πληρότητας, μέσα από την παρακάτω ανάρτηση της διατροφολόγου @threpsisdiet και ανακάλυψε πώς αυτές επηρεάζουν τη διατροφή σου!

Οι 6 ορμόνες που κρύβονται πίσω από την όρεξή σου
► Γκρελίνη: Η γνωστή και ως “ορμόνη της πείνας”, η γκρελίνη αυξάνεται πριν από τα γεύματα για να σηματοδοτήσει την πείνα και μειώνεται μετά το φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι ο έλεγχος του ύπνου και του άγχους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γκρελίνης και να περιορίσει την υπερκατανάλωση τροφής.

► Λεπτίνη: Γνωστή ως η “ορμόνη της πληρότητας”, η λεπτίνη εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα για να σηματοδοτήσει κορεσμό. Ωστόσο, σε άτομα με παχυσαρκία, μπορεί να εμφανιστεί αντίσταση στη λεπτίνη, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει αυτά τα σήματα πληρότητας.

► GLP-1 & PYY: Αυτές οι ορμόνες του εντέρου αυξάνονται μετά το φαγητό, επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν την όρεξη. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι κρίσιμες για τη μακροχρόνια πληρότητα, συμβάλλοντας σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

► Ινσουλίνη: Αν και είναι γνωστή κυρίως για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, επηρεάζει και την πείνα, αλληλεπιδρώντας με άλλες ορμόνες όπως η λεπτίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να διαταράξει τα σήματα πείνας, συμβάλλοντας στην υπερκατανάλωση τροφής.

► Οιστρογόνα: Παρά το ότι είναι γνωστά για τον ρόλο τους στο αναπαραγωγικό σύστημα, τα οιστρογόνα επηρεάζουν και την όρεξη. Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων (π.χ. στην εμμηνόπαυση) συνδέονται με αυξημένη πείνα και αποθήκευση λίπους, ιδίως στην κοιλιακή περιοχή.

► Κορτιζόλη: Η “ορμόνη του στρες” επηρεάζει άμεσα την όρεξη και τις επιθυμίες για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά. Η παρατεταμένη αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης λόγω χρόνιου στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ανισορροπία στην αίσθηση πείνας και πληρότητας.

Η συμβουλή της διατροφολόγου:
Μια ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος, η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτών των ορμονών, κάνοντάς το ευκολότερο να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και σχέση με το φαγητό.

shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μάτια: Πώς δεν θα μπερδεύετε τα κολλύρια – 7 έξυπνα βήματα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr