Ποιο είδος άσκησης σε κάνει ‘φέτες’ μετά τα 40 σύμφωνα με το Harvard

Μπορεί να σου ακούγεται ανέκδοτο, όμως, με πειθαρχία, προσπάθεια και αφοσίωση θα δεις τη μυική σου μάζα να αυξάνεται, όποια κι αν είναι η ηλικία σου. Ποιοι είμαστε εμείς άλλωστε, για να αμφισβητήσουμε κοτζάμ Harvard;
Γράφει: Γιάννης Σπανός
Ναι, για να γυμναστείς πρέπει να κινείσαι. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά τείνουμε να πιστεύουμε ότι η προπόνηση έχει αποτέλεσμα αν έχεις ξεκινήσει νέος και πως μετά, ό,τι κι αν κάνεις δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Κι όμως, ακόμα κι αν πλησιάζεις τα 40, μπορείς να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και να γίνεις “φέτες”.
Είναι λογικό να προβληματίζεσαι αν δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου σε γυμναστήριο και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Το Harvard ωστόσο, έχει τη λύση και έχει εντοπίσει ποιο είναι το είδος της άσκησης που μας βοηθά να δούμε άμεσα αποτελέσματα.

Η σκληρή αλήθεια για τις θερμίδες που καίνε οι μυς
Αυτή δεν είναι άλλη από την καλλισθενική προπόνηση. Προτού πανικοβληθείς γιατί σου ακούγεται πιο δύσκολο από ό,τι περίμενες, σε ενημερώνουμε ότι το μόνο που χρειάζεσαι ως προσόν είναι η πειθαρχία και τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία.

Η καλλισθενική προπόνηση με απλά λόγια
Η καλλισθενική προπόνηση είναι ένας τύπος ενδυνάμωσης κατά τον οποίο το άτομο που την εξασκεί χρησιμοποιεί μόνο το βάρος του σώματός του ως αντίσταση. Οι ασκήσεις αυτές συνήθως περιλαμβάνουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, καθιστώντας την έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρηθεί κανείς σε φόρμα με απλό και πρακτικό τρόπο.

Ποια είναι τα οφέλη
Το πρώτο και κυριότερο ατού της είναι ότι δεν απαιτεί εξοπλισμό. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να κάνεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, το σπίτι, την παραλία ή αν κάνεις διακοπές. Μπορείς επίσης να την προσαρμόσεις και να την αλλάξεις όσο βελτιώνεσαι, ενσωματώνοντας πιο απαιτητικές παραλλαγές ή περισσότερες επαναλήψεις. Τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά, ωστόσο καλό θα ήταν να μην πειραματιστείς μόνος σου, γιατί οι τραυματισμοί καραδοκούν· ξεκίνα πρώτα με κάποιον ειδικό και όταν μάθεις τι πρέπει να κάνεις, κράτησε κάποιες φορές προπόνησης για το σπίτι.

Προφανώς, θα πρέπει να ξεκινήσεις με αργούς ρυθμούς, πόσω μάλλον αν είσαι αρχάριος. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα είσαι άσος στις έλξεις την πρώτη μέρα. Στο ξεκίνημά σου, το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τη σωστή τεχνική.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικές ασκήσεις για να επιλέξεις ποιες ταιριάζουν στη ρουτίνα σου και να τις εκτελείς σε ομαδοποιημένο αριθμό σετ 8 με 10 επαναλήψεων με μικρά διαλείμματα ξεκούρασης στο ενδιάμεσο.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις καλλισθενική γυμναστική
Τυπικές απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μόνος στο σπίτι σου είναι τα καθίσματα, οι κάμψεις, οι πλάγιες προβολές και η σανίδα, αλλά επιμένουμε πως για να κάνεις σωστή “δουλειά” χρειάζεσαι τη βοήθεια ειδικού.

 Esquire 
www.pexels.com
https://www.mystikaomorfias.gr/2024/10/18/apagorevmeni-toxiki-ousia-afxanei-300-ton-kindyno-thanatou-apo-karkino-se-poia-koina-mageirika-skevi-kai-paidika-paichnidia-vrisketai/