16 φυσικοί Τρόποι (που δεν σου έχουν πει ξανά) για Ελαστικό Δέρμα  (από  τους Καλύτερους Ειδικούς)

16 φυσικοί Τρόποι (που δεν σου έχουν πει ξανά) για Ελαστικό Δέρμα (από τους Καλύτερους Ειδικούς)

Στα 20 σου, η ελαστικότητα του δέρματος αρχίζει να μειώνεται καθώς πέφτουν τα επίπεδα των δομικών πρωτεϊνών δηλαδή του κολλαγόνου, της ελαστίνης και των γλυκοζαμινογλυκανών.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο ολιστικό δερματολόγο Gary Goldfaden , MD, αυτό συμβαίνει επειδή «η ποσότητα του νέου κολλαγόνου που παράγει το δέρμα σας μειώνεται ενώ ο ρυθμός καταστροφής του αυξάνεται». Προσθέτει ότι αυτός ο ρυθμός μείωσης εντείνεται κατά την εμμηνόπαυση .

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετριαστεί φυσικά αυτή η διαδικασία ολιστικά.

Παρακάτω, θα βρείτε 16 φυσικούς τρόπους για να υποστηρίξετε την ελαστικότητα του δέρματος είτε προωθώντας την παρουσία δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα είτε αποτρέποντας τη διάσπασή τους:

1 .
Ρετινόλη ή εναλλακτικές λύσεις ρετινόλης
Υπάρχουν πολλά τοπικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε και που θα βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματός σας με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τόνωσης του κολλαγόνου είτε μέσω της πρόληψης της φλεγμονής που οδηγεί στη διάσπαση των δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα.

Η ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, είναι μια από τις πιο ερευνημένες και δημοφιλής επιλογή μεταξύ των δερματολόγων.

Επειδή η ρετινόλη είναι τόσο ισχυρή, μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στον ήλιο, οπότε για μια πιο ήπια προσέγγιση, δοκιμάστε το λάδι bakuchiol .

«Αυτές είναι οι πιο αποδεδειγμένες επιλογές κατά της γήρανσης, [οι οποίες] λειτουργούν αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και τον κύκλο εργασιών των κυττάρων», λέει ο πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος Hadley King , MD.

2 .
Βιταμίνη Β3
Ο Goldfaden προσθέτει ότι η βιταμίνη Β3, που βρίσκεται είτε ως νιασιναμίδιο είτε ως νικοτινικό οξύ , είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική.

«Τοπικά, η βιταμίνη Β3 είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά στη μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την παραγωγή ινοβλαστών», λέει ο Goldfaden.

3 .
Συμπληρώματα κολλαγόνου
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος—μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, όπως η υγεία του εντέρου, των αρθρώσεων και των οστών.*

Όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου , τα πεπτίδια κολλαγόνου ταξιδεύουν μέσω της επένδυσης του εντέρου σε όλο το σώμα, όπου παρέχουν στα κύτταρα αμινοξέα.

Αυτά τα αμινοξέα υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου του σώματός σας και άλλων μορίων που συνθέτουν το δέρμα, όπως η ελαστίνη και η φιμριλλίνη.

4 .
Βλαστοκύτταρα φυτικής προέλευσης
Τα βλαστοκύτταρα φυτικής προέλευσης όπως το εκχύλισμα φύλλων βατόμουρου , τα βλαστοκύτταρα comfrey ή το εκχύλισμα φύλλων λευκού τσαγιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

«Λειτουργούν ουσιαστικά ως ένα τεράστιο προστατευτικό φράγμα για το δέρμα για να επιτρέψουν στα κύτταρα μας να αναγεννηθούν με υγιή ταχύτητα χωρίς να διακυβεύονται από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων UVA/UVB», λέει ο Goldfaden.

5 .
Τακτική απολέπιση
Καθώς μεγαλώνουμε, ο φυσικός μηχανισμός του δέρματός μας για ανανέωση (δηλαδή, ο κυτταρικός κύκλος) μειώνεται.

Η τακτική απολέπιση κάνει περισσότερα από την απλή αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης διαπίστωσαν ότι έξι μήνες χρήσης του χημικού απολεπιστικού γλυκολικού οξέος αύξησε το πάχος της επιδερμίδας κατά 27% .

6 .
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C διεγείρει επίσης τη σύνθεση κολλαγόνου ενώ αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ενζύμων που το διασπούν.

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά τοπικά προϊόντα για την παραγωγή κολλαγόνου .

7 .
Μείωση του στρες
«Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί το στρες επειδή η κορτιζόλη, η κύρια ορμόνη του στρες, έχει αποδειχθεί ότι διασπά το κολλαγόνο στο δέρμα 6 », λέει ο King. «Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο στρες, τόσο περισσότερη κορτιζόλη παράγεται και με την πάροδο του χρόνου η ικανότητα του δέρματος να αναδομεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη θα μειωθεί», προειδοποιεί.

Η φυσιοπαθητική γιατρός Nadia Musavvir , MD, εξηγεί ότι το άγχος είναι επίσης σχετικό. «Το άγχος έχει τους δικούς του κανόνες στο σώμα μας και αυτό που το σώμα σας αντιλαμβάνεται ως αγχωτικό, εσείς μπορεί να μην το βιώνεται υπάρχει ακόμη και η περίπτωση εσείς να αισθάνεστε μάλιστα ότι όλα είναι καλά», λέει.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να κυμαίνονται από συναισθηματικούς έως φυσιολογικούς. από μια σχέση μέχρι και αστάθεια του σακχάρου στο αίμα.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να έχετε ένα προληπτικό σχέδιο διαχείρισης του άγχους που θα διατηρείτε σε ισχύ—όπως μια τακτική ρουτίνα προπόνησης και καθημερινή αναπνοή .

8 .
Ασκηση
Ο Musavvir θεωρεί ότι η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της φλεγμονής στο σώμα – και να θυμάστε ότι η φλεγμονή προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση διατηρεί το δέρμα νεότερο —τόσο που μπορεί ακόμη και να αναστρέψει τη γήρανση του δέρματος σε όσους ξεκινούν ένα πρόγραμμα άσκησης αργότερα στη ζωή τους.

9 .
Απολαύστε μια υγιεινή διατροφή για το δέρμα
Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή οδηγεί σε ένζυμα που προκαλούν τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η ενσωμάτωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στη διατροφή σας είναι το κλειδί .

Αυτό σημαίνει ότι τρώτε τα αντιοξειδωτικά σας , τα οποία βρίσκονται στα μούρα και τα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα, καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό και τα αμύγδαλα.

Η Goldfaden προτείνει τη λήψη δύο άλλων προαγωγών ελαστικότητας: προβιοτικών και βιταμίνης D (η οποία είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη, την αναγέννηση, την προστασία και την επισκευή των κυττάρων του δέρματος), ενώ ο Musavvir μοιράζεται ότι η φλούδα των κόκκινων βιολογικών σταφυλιών είναι μια εξαιρετική πηγή ρεσβερατρόλης.

Επιπλέον, η γλυκοζαμίνη και η κουρκουμίνη —που βρίσκονται στο φυτό κουρκουμά—είναι γνωστά για την παροχή αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής προστασίας.

10 .
Αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονές
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν γλυκοζυλίωση , μια διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη δεν μεταβολίζεται σωστά και στη συνέχεια καταστρέφει τα κύτταρα κολλαγόνου  . Προκαλείται από τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες, τα τηγανητά τρόφιμα, τα λιπαρά κρέατα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού).

Επιπλέον, εάν είστε ευαίσθητοι σε κάποια τρόφιμα και συστατικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα εξαλείψετε, καθώς επηρεάζουν τις φλεγμονώδεις οδούς.

11 .
Φώτα LED
Οι πηγές κόκκινου και υπέρυθρου φωτός είναι μια μη επεμβατική τεχνική για τη διατήρηση μιας υγιούς φλεγμονώδους απόκρισης και την προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, διεισδύοντας στους ινοβλάστες και στα κύτταρα του δέρματός μας πολύ πιο βαθιά από ό,τι μπορεί να φτάσει οποιοδήποτε τοπικό συστατικό.

«Το κόκκινο φως διεγείρει τα μιτοχόνδρια, τους ενεργοποιητές των κυττάρων μας», λέει ο Musavvir. «Αυτό, με τη σειρά του, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και αποτρέπει τη διάσπασή του».

12 .
Microneedling
Όταν γίνεται σωστά και σε επαγγελματικό περιβάλλον, το microneedling —που μερικές φορές ονομάζεται θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου— είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος για την προώθηση της ελαστικότητας.

Όπως εξηγεί ο Musavvir, μια θεραπεία δημιουργεί μικροτραυματισμούς στο χόριο, προκειμένου να ξεκινήσει η επανορθωτική διαδικασία του δέρματος – συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου.

«Είναι ιδιαίτερα υπέροχο όταν συνδυάζεται με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή PRP », μοιράζεται, προσθέτοντας, «Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων και θα συσφίξει το δέρμα, βελτιώνοντας τη χαλάρωση».

13 .
Μικρορεύματα και νανορεύματα προσώπου
Τα μικρορεύματα και τα νανορεύματα προσώπου χρησιμοποιούν ήπια, μη επώδυνα ηλεκτρικά ρεύματα για να τονώσουν τους μύες του προσώπου σας.

Η περιποίηση προσώπου των αγαπημένων διασημοτήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν αισθητικό και συχνά συγκρίνεται με μια «συνεδρία γυμναστικής» για τους μύες του προσώπου.

14 .
Μασάζ προσώπου
Μια λιγότερο εντατική πρακτική που μπορεί να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας στο σπίτι είναι το μασάζ προσώπου  , ιδιαίτερα το gua sha .

Αυτό τονώνει και διαμορφώνει το περίγραμμα των μυών του προσώπου σας , ενισχύοντας έτσι την ποιότητα του δέρματος. Πρέπει να γίνεται τακτικά, ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα.

15 .
Υπνος
Σύμφωνα με τον Musavvir, όλοι θα πρέπει να στοχεύουμε σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα, αναγνωρίζοντας τις ώρες ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα ως ιδιαίτερα αποκαταστατικές για το δέρμα. Γιατί; «Όσο αργότερα μένετε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε να διαταράξετε τους κιρκάδιους ρυθμούς αυτό διακόπτει την απελευθέρωση μελατονίνης και, με τη σειρά του, παράγει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη ».

Με τη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης σας, βοηθάτε στη διατήρηση μιας υγιούς φλεγμονώδους απόκρισης και, επομένως, στην καταπολέμηση του ρυθμού με τον οποίο διασπώνται το κολλαγόνο και η ελαστίνη.

16 .
Ενυδάτωση
Ο King εξηγεί ότι η λειτουργία φραγμού του δέρματος μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να χάνεται η σφριγηλότητα λόγω της απώλειας υγρασίας, καθιστώντας την επαρκή ενυδάτωση σημαντικό συστατικό για την ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος.

«Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να πίνετε το μισό βάρος του σώματός σας (σε λίβρες) σε ουγγιές νερού», λέει ο Musavvir.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νερό σας περνάει μέσα στα κύτταρα του δέρματός σας, συνιστά επίσης να αναπληρώσετε τα μέταλλα και τους ηλεκτρολύτες στη διατροφή σας που μπορεί να έχουν χαθεί από την εφίδρωση και την άσκηση.

Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα συμπληρωμάτων. Είναι πάντα βέλτιστο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν εξετάζετε ποια συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr