Αυτή η διασκεδαστική μορφή άσκησης ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική υγεία σε άτομα άνω των 55 ετών

Αυτή η διασκεδαστική μορφή άσκησης ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική υγεία σε άτομα άνω των 55 ετών

Η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την οικοδόμηση αντοχής και μυϊκής δύναμης, αλλά τα ψυχικά οφέλη της προπόνησης δεν πρέπει να αγνοούνται. Και μια μελέτη ανάλυσης διαπίστωσε ότι μια μορφή άσκησης που συχνά παραβλέπεται (και αναμφισβήτητα διασκεδαστική) μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο με μερικούς αρκετά θαυματουργούς τρόπους – ιδιαίτερα για άτομα ηλικίας 55+. Εικασίες;

Η χοροθεραπεία υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους πληθυσμούς
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Geriatrics διαπίστωσε ότι η χοροθεραπεία βελτίωσε σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες 55 ετών και άνω .

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν 10 διαφορετικές μελέτες με συνολικά 984 συμμετέχοντες άνω των 55 ετών που ανέφεραν ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) που σχετίζεται με την ηλικία, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην άνοια.

Αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο στην Ισπανία, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, την Ελλάδα και την Κίνα. Εξέτασαν πώς διαφορετικές μορφές χορού (συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας χορού, του τετράγωνου χορού και του αερόβιου χορού) επηρέασαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων σε σύγκριση με θεραπείες ελέγχου όπως η φυσικοθεραπεία και η αγωγή υγείας.

Οι παρεμβάσεις χοροθεραπείας (DT) κυμαίνονταν από 30 έως 60 λεπτά ανά συνεδρία και διήρκεσαν από 12 έως 48 εβδομάδες. Ένα πράγμα που τους ένωσε όλους, όμως, ήταν ότι διεξήχθησαν σε ομάδες, με επίκεντρο την κοινωνική συμμετοχή .

 

Όλες οι συνεδρίες χοροθεραπείας φάνηκε να έχουν θετική επίδραση στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, τη γλώσσα και την ψυχική υγεία. Αλλά εκείνοι που έκαναν χοροθεραπεία περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερους από τρεις μήνες φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση.

Όσο για το γιατί η χοροθεραπεία είναι τόσο υγιής για τον εγκέφαλο, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο χορός μας ωθεί να ακολουθούμε τις οδηγίες, να κινούμε το σώμα μας με νέους τρόπους και να δημιουργούμε σχέσεις με άλλους.

«Το DT προκαλεί και έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στη νευροπλαστικότητα , όπως η εκμάθηση και η ανάμνηση πολύπλοκων κινήσεων, η εστίαση της προσοχής στην παρακολούθηση οδηγιών, η εκτέλεση σύνθετων κινήσεων, η ενσωμάτωση οπτικών και ρυθμικών κινήσεων και η κοινωνική γνώση που συνδέει τη συναισθηματική έκφραση μεταξύ των ατόμων σε κοινωνικές αλληλεπίδραση», γράφουν οι ερευνητές.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η γνωστική εξασθένηση ξεκινά περίπου στις ηλικίες 55 έως 70 1 , επομένως όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για παρεμβάσεις όπως η χοροθεραπεία. Αν και αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι ο χορός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο, δεν είναι απαραίτητα μια θεραπεία για τη διαγνωσμένη γνωστική έκπτωση.

Χορός εναντίον χοροθεραπείας

Σύμφωνα με την American Dance Therapy Association , η χοροθεραπεία ορίζεται ως, «Ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης για την προώθηση της συναισθηματικής, κοινωνικής, γνωστικής και σωματικής ολοκλήρωσης του ατόμου, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Είναι επίσης πολύ πιο προσωπικό από το να παρακολουθείς απλώς ένα μάθημα χορού. Οι χοροθεραπευτές συχνά προσφέρουν ατομικές, οικογενειακές και ομαδικές συνεδρίες προσαρμοσμένες στις φυσικές δυνατότητες των πελατών τους.

Το πραγματικά ιδιαίτερο μέρος της χοροθεραπείας είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της βασίζεται στην κοινότητα – ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ψυχική υγεία και τη μακροζωία . Επιπλέον, όπως πολλές μορφές άσκησης, ο χορός μπορεί επίσης να είναι ένα χόμπι – και η παρακολούθηση των χόμπι προσφέρει επίσης υποστήριξη ψυχικής υγείας .

Έτσι, αν ψάχνετε έναν τρόπο να παραμείνετε δραστήριοι, να υποστηρίξετε τη γνώση και να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία, προσθέστε οπωσδήποτε τη χοροθεραπεία στη λίστα των επιλογών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλες μορφές άσκησης, όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης και η καρδιαγγειακή άσκηση, μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικές για την υγεία του εγκεφάλου και τη μακροζωία. Έτσι, όταν ψάχνετε την τέλεια προπόνηση για μετά τη συνταξιοδότηση, απλά να ξέρετε ότι μπορείτε να αλλάξετε διαφορετικά σχήματα άσκησης ώστε να έχετε μια πληθώρα σωματικών και ψυχικών οφελών.

Μια μελέτη ανάλυσης διαπίστωσε ότι η χοροθεραπεία βελτίωσε σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες 55 ετών και άνω. Αν και αυτή η μορφή άσκησης δεν προσφέρεται παντού, είναι απλώς ένας από τους πολλούς τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα σας σε κίνηση και την κοινωνική ζωή να ανθεί για χάρη της υγείας του εγκεφάλου. 

www.mindbodygreen.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

www.pexels.com

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 61%

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr