Γυμναστική: Ο τύπος της άσκησης που “υπόσχεται” επιστροφή πίσω στον χρόνο

Γυμναστική: Ο τύπος της άσκησης που “υπόσχεται” επιστροφή πίσω στον χρόνο

Εάν θέλετε να παραμείνετε σε φόρμα, σωματικά αλλά και εγκεφαλικά, τότε πρέπει να συνδυάσετε την γυμναστική με την ακόλουθη δραστηριότητα…
Ενώ γνωρίζουμε ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη, νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ακμαίοι, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Η μέθοδος συνδυάζει την σωματική γυμναστική με την εγκεφαλική άσκηση, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι ο εν λόγω συνδυασμός θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να παραμείνουμε σε φόρμα, σωματικά αλλά και εγκεφαλικά, καθώς μεγαλώνουμε.

Ερευνητές από το University of Extremadura στην Ισπανία και το University of Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το vita.gr ανακάλυψαν ότι μια νέα προπονητική προσέγγιση που ονομάζεται Εκπαίδευση Αντοχής Εγκεφάλου (Brain Endurance Training, BET) φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τη γνωστική όσο και τη σωματική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Psychology of Sport & Exercise, η μελέτη υποστηρίζει ότι η BET όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση των συμμετεχόντων στην αρχή (όταν ακόμα έχουν ενέργεια) αλλά τους βοηθά επίσης να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι.

Τι έδειξε η έρευνα για την BET γυμναστική
Για την έρευνα, οι συγγραφείς της μελέτης στράφηκαν σε 24 υγιείς γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή μεταξύ 65 και 78 ετών. Αυτές οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μια ομάδα υποβλήθηκε σε BET, μια άλλη ομάδα έκανε μόνο προπόνηση σωματικής άσκησης και μια ομάδα ελέγχου δεν έκανε καθόλου άσκηση.

Η ομάδα BET και η ομάδα μόνο σωματικής άσκησης ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα φυσικής προπόνησης: τρεις συνεδρίες 45 λεπτών την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Κάθε συνεδρία περιλάμβανε 20 λεπτά ασκήσεων με αντιστάσεις (όπως καθίσματα) και 25 λεπτά περπάτημα. Η βασική διαφορά ήταν ότι η ομάδα BET εκτελούσε επίσης μια γνωστική εργασία 20 λεπτών πριν από κάθε συνεδρία άσκησης.

Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική και σωματική απόδοση των συμμετεχόντων σε τέσσερα σημεία: πριν από την έναρξη του προγράμματος, στα μισά των οκτώ εβδομάδων, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος και τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τα γνωστικά τεστ περιλάμβαναν μια εργασία ψυχοκινητικής επαγρύπνησης, η οποία μετρά τον χρόνο αντίδρασης και την εγρήγορση, και ένα τεστ Stroop, το οποίο αξιολογεί την ικανότητα παράκαμψης των αυτόματων αποκρίσεων, μια βασική πτυχή του γνωστικού ελέγχου. Τα σωματικά τεστ περιελάμβαναν μια δοκιμασία βάδισης έξι λεπτών, μια δοκιμασία 30 δευτερολέπτων όπου οι συμμετέχοντες κάθονταν και σηκώνονταν επανειλημμένα από την θέση τους (τεστ καρέκλας) και μια δοκιμασία κάμψης βραχίονα 30 δευτερολέπτων.

Αυτά τα τεστ πραγματοποιήθηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης: Μία φορά όταν οι συμμετέχοντες ήταν «φρέσκοι» και ξανά αφού είχαν ολοκληρώσει μια διανοητικά κουραστική γνωστική εργασία 30 λεπτών. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν πόσο καλά οι διαφορετικές προσεγγίσεις βοήθησαν τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την απόδοσή τους ακόμα και όταν ήταν ψυχικά κουρασμένοι.

Καλύτερη γνωστική και σωματική απόδοση
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο η ομάδα με την γυμναστική BET όσο και η ομάδα που ασκούνταν μόνο σωματικά παρουσίασαν βελτιώσεις στη γνωστική και σωματική απόδοση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η ομάδα BET ξεπέρασε σταθερά την ομάδα μόνο σωματικής άσκησης, ειδικά όταν οι συμμετέχοντες ήταν σε κατάσταση κούρασης.

Για παράδειγμα, από την αρχή μέχρι το τέλος της μελέτης, η ομάδα BET βελτίωσε την απόδοσή της στο τεστ της καρέκλας κατά 59,4% ακόμα και με κούραση, σε σύγκριση με την βελτίωση στην ομάδα σωματικής άσκησης (47,5%). Στις γνωστικές εργασίες, η ομάδα BET έδειξε βελτίωση της ακρίβειας κατά 12,1% στο τεστ Stroop με κόπωση ενώ η ομάδα σωματικής άσκησης βελτιώθηκε κατά 6,9%.

«Είδαμε ότι η BET θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη βελτίωση της γνωστικής και σωματικής απόδοσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιδράσεις στη βελτίωση της διάρκειας της υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου πτώσεων και ατυχημάτων».

www.tovima.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Τι θέλει η επιδερμίδα για να παραμείνει όμορφη και νεανική

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr