
Ξινολάχανο τουρσί: Ένα φυσικό προβιοτικό έτοιμο σε λίγα λεπτά
Και πες “αντίο” στους πόνους του εντέρου!
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονη τάση των καταναλωτών να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με τρόφιμα που παράγονται μέσω της φυσικής διαδικασίας ζύμωσης.
Το φρέσκο ξινολάχανο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, C και Κ, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στην καταπολέμηση των φλεγμονών, υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενισχύει την πέψη και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας.
Σε σύγκριση με το ακατέργαστο λάχανο, το ξινολάχανο είναι πιο εύπεπτο και μπορεί να μειώσει συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια, ενώ παράλληλα διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καθώς διατηρείται στους φυσικούς ζυμωμένους χυμούς του, διασώζει όλα τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα ωφέλιμα βακτήρια χωρίς απώλειες από θερμική επεξεργασία. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).Πώς όμως θα το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι; H διατροφολόγος Aliona Stratulat (Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aliona Stratulat (@alionas_nutrifacts)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
” target=”_blank” rel=”nofollow”>@alionas_nutrifacts), έχει ετοιμάσει την πιο εύκολη διαδικασία για ξινολάχανο τουρσί με φυσική ζύμωση, τονίζοντας ωστόσο ότι το φθινοπωρινό λάχανο, το οποίο είναι άσπρο και σκληρό, είναι ιδανικό για τουρσί, σε σχέση με το καλοκαιρινό που είναι πιο πράσινο και αφράτο.Επίσης τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για την προετοιμασία του ξινολάχανου, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες δε γίνεται σωστά η ζύμωση.Ξινολάχανο τουρσί*Για βάζο 2 κιλάΥλικά:2 κιλά ψιλοκομμένο λάχανο (άσπρο & σκληρό)2 τριμμένα καρότα1 ψιλοκομμένη πιπεριάΚόκκους από μαύρο πιπέρι2 Φύλλα δάφνης1 κ.σ. Αλάτι χωρίς ιώδιοΕκτέλεση:1) Προσθέτεις σε ένα μεγάλο μπολ το λάχανο – καρότα – πιπεριά – κόκκους πιπέρι – φύλλα δάφνης και το αλάτι2) Δουλεύεις με τα χέρια το μίγμα για να μαλακώσουν λίγο τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους και με το αλάτι3) Προσθέτεις το έτοιμο μίγμα στο βάζο4) Πιέζεις λίγο με τα χέρια για να μπει περισσότερο γέμιση5) Ανοίγεις 2 τρύπες με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να γίνει σωστά η ζύμωση6) Κλείνεις με καπάκι ή μεμβράνη και τοποθετείς το βάζο σε ένα πιάτο γιατί όταν γίνεται η ζύμωση βγαίνουν υγρά7) Αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για να γίνει η ζύμωση8) Αφού γίνει η ζύμωση, συντηρείς το ξινολάχανο στο ψυγείοΠολύ σημαντικό!Χρησιμοποιείς αλάτι χωρίς ιώδιο γιατί το ιώδιο μαλακώνει το λάχανο και δεν γίνεται τραγανόΔεν χρησιμοποιείς ποτέ ξύδι καθώς εξουδετερώνει τα φυλλικά βακτήριαwww.shape.grwww.pexels.comΑιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
Γυάλισε τα παλιά ξύλινα ντουλάπια σαν επιπλοποιός με 2 υλικά έκπληξη