Η κατανάλωση αυγών είναι το μυστικό για καλύτερη μνήμη; Τι λέει μελέτη

Ακούμε συχνά για τροφές που κάνουν καλό στο σώμα μας, αλλά τι γίνεται με τον εγκέφαλό μας; Εκτός από τις υγιεινές τροφές, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα ψάρια και η μαύρη σοκολάτα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε έναν ακόμη απροσδόκητο… σύμμαχο στη μάχη κατά της γνωστικής έκπτωσης: τα αυγά. Συγκεκριμένα, το συνηθισμένο αυτό πρωινό μπορεί να είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε το μυαλό μας διαυγές καθώς μεγαλώνουμε.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη του Αυγούστου 2024 στο Nutrients, ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της γνωστικής λειτουργίας σε μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Αθηνά Δαβαρία
Εκείνοι/ες που απολάμβαναν τουλάχιστον δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα εμφάνισαν βραδύτερη μείωση στις γνωστικές ικανότητες σε τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με όσους/ες απέφευγαν τα αυγά. Τα άτομα που τρώνε συχνά αυγά είχαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στη σημασιολογική μνήμη και στην εκτελεστική λειτουργία. Είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης, προσαρμοστικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Τι κάνει τα αυγά τόσο ξεχωριστά
Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, φυλλικού οξέος και χολίνης. Και, παρόλο που μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο αναγνωρίσιμα θρεπτικά συστατικά σε αυτόν τον κατάλογο, η χολίνη είναι στην πραγματικότητα μια “δύναμη” για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χολίνης είναι περίπου 425 mg για τις γυναίκες και μόνο ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 147 mg χολίνης, καθιστώντας το μια από τις καλύτερες διαθέσιμες διατροφικές πηγές.
Είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία των ματιών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να έχουν προστατευτική επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα. Μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τακτική άσκηση, η πνευματική διέγερση και η κοινωνική δέσμευση είναι κρίσιμα συστατικά της γνωστικής υγείας, αλλά η προσθήκη αυγών στο πιάτο σας είναι σίγουρα ένας νόστιμος τρόπος για να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλό σας. Έτσι, είτε τα απολαμβάνετε ομελέτα, ποσέ ή ψημένα σε γλυκιά λιχουδιά να ξέρετε ότι τα αυγά δεν είναι απλώς ένα βασικό προϊόν διατροφής – θα μπορούσαν να είναι η άμυνα του εγκεφάλου σας.
foto: www.freepik.com

www.instyle.gr

https://www.mystikaomorfias.gr/2022/10/04/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%be%ce%ad%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/#google_vignette