Μπορούν τα fillers να προκαλέσουν καρκίνο; – Σοκαριστική έρευνα για το υαλουρονικό στα χείλη

Μπορούν τα fillers να προκαλέσουν καρκίνο; – Σοκαριστική έρευνα για το υαλουρονικό στα χείλη

Ο τύπος καρκίνου που μπορεί να εργοποιηθεί από τα φίλερ – Πόσο επικίνδυνο είναι το υαλουρονικό στα χείλη

Ένα σφριγηλό πρόσωπο με ανορθωμένα ζυγωματικά και ζουμερά χείλη είναι αυτό που ζητούν πολλές γυναίκες από τον γιατρό τους, για να είναι όμορφες και να μηδενίσουν το χρόνο.Μήπως όμως χρησιμοποιώντας fillers και υαλουρονικό, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους;

Όμως, όσο ωραίο και δροσερό κι αν είναι το αποτέλεσμα, μπορεί να κρύβει ανεπιθύμητα αποτέλεσμα και κινδύνους για την υγεία καθώς κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται ως ενέσιμα μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμη κι έναν σπάνιο τύπο καρκίνου.

η Δρ Καλλιόπη Ντόντου, Επικεφαλής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Teesside, υποστηρίζει ότι οι ενέσεις υαλουρονικού που χρησιμοποιούνται στα χείλη ως fillers θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα καθώς ορισμένα υλικά είναι ευάλωτα στην μόλυνση από τοξικές χημικές ουσίες κατά την παραγωγή τους.

Επιπλέον, καθώς το υαλουρονικό διασπάται, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να συσσωρευτεί σε άλλα σημεία στο σώμα προκαλώντας θρόμβους και κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν σε καρκίνο του αίματος.

Αντιγήρανση: Πώς πρέπει να φροντίζετε το δέρμα σας πρωί και βράδυ – Το λάθος με τα προϊόντα περιποίησης

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η Δρ Dodou έχει αναφέρει τους κινδύνους στους αρμόδιους φορείς στην Βρετανία, ζητώντας αυστηρότερους κανονισμούς για την χρήση ενέσιμων υαλουρονικών.

Η έρευνα που συνδέει fillers και υαλουρονικό με τον καρκίνο
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily mail , η Δρ Ντοντού συνέκρινε 111 μελέτες για την ασφάλεια των fillers και εντόπισε παλαιότερες αναφορές για ανησυχητικούς κινδύνους. Οι ενέσεις υαλουρονικού χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν όγκο στα χείλη και στα μάγουλα, αλλά και για την ενίσχυση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος.

Η αισθητική αυτή παρέμβαση είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με δημοσκόπηση το 2019 σε 51.000 άτομα ηλικίας 13-24 ετών στη Βρετανία να δείχνει, ότι ιδιαίτερα οι ενέσεις στα χείλη γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Η Δρ Ντοντού εξήγησε ότι, ενώ το ίδιο το υαλουρονικό δεν είναι τοξικό, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των fillers είναι επιβλαβείς.

«Αν και οι χημικές ουσίες υποτίθεται ότι «καθαρίζονται» από το τελικό προϊόν, μπορεί να παραμείνει μικρή ποσότητα, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο υλικό χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο εκτεθειμένος σε υπολείμματα χημικών είναι ο οργανισμός».

«Τα δερματικά εμφυτεύματα διασπώνται με την πάροδο του χρόνου, αλλά όπως συμβαίνει συχνά, μπορεί να απελευθερώσουν αυτές τις τοξικές ουσίες. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως τον αντίκτυπο αυτών των ουσιών στην υγεία αλλά θα μπορούσε να είναι σοβαρό, με την πάροδο των χρόνων ειδικά εάν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά» υπογραμμίζει.

Μία από τις μελέτες στην ανάλυση της Dr Dodou, που δημοσιεύτηκε στο Cosmetics Journal, διαπίστωσε ότι τα ενέσιμα filler θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λεμφικό σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσία.

Γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό περνούν περισσότερους από 300 λεμφαδένες και μερικοί από αυτούς βρίσκονται γύρω από τη μύτη και τα χείλη, όπου συχνά εγχέεται το εμφύτευμα.

«Αν το εμφύτευμα εγχυθεί σε υπερβολική ποσότητα ή εγχυθεί λανθασμένα, μπορεί να μπλοκάρει τους λεμφαδένες που καταπολεμούν ξένες ουσίες, όπως λοιμώξεις. Αυτό δημιουργεί πρήξιμο που αυξάνει τον κίνδυνο αλλοιώσεων των λεμφικών κυττάρων, οδηγώντας σε καρκίνους του ανοσοποιητικού συστήματος όπως το λέμφωμα» .

Όμως οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η σχέση δερματικών εμφυτευμάτων με τον καρκίνο είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Marc Pacifico, Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα fillers προκαλούν καρκίνο. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα filler μπορεί να επηρεάσουν τη λεμφική ροή και να οδηγήσουν σε λεμφική απόφραξη. Γι’ αυτό όλες οι αισθητικές παρεμβάσεις αυτού του είδους πρέπει να γίνονται από κατάλληλα καταρτισμένο και έμπειρο επαγγελματία»

Η έρευνα επεκτείνεται και στην περιοχή των ματιών καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξάνεται η πιθανότητα προβλημάτων όρασης ή και τύφλωσης σε περιπτώσεις όπου τα ενέσιμα εμφυτεύματα μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια.

Μια ξεχωριστή πενταετής μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία αποκατέστησε πλήρως την όραση μόνο στο 36% των περιπτώσεων όπου τα φίλερ προκάλεσαν τέτοιου είδους βλάβες.

Ενώ πολλές κλινικές που κάνουν το lip filler είναι αξιόπιστες, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών αναφέρουν σοβαρές επιπλοκές μετά την έγχυσή τους.
Το Save Face – ένα εγκεκριμένο από την Βρετανική κυβέρνηση μητρώο διαπιστευμένων επαγγελματιών – έλαβε σχεδόν 3.000 καταγγελίες μόνο το 2022, με πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των καταγγελιών να αφορούν δερματικά εμφυτεύματα και σχεδόν το ένα τέταρτο να αφορούν Botox.

foto: www.freepik.com

www.oloygeia.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr