ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ;
Μία φυσικοθεραπεύτρια μοιράζεται μαζί μας τις λεπτομέρειες της ρουτίνας της, που προστατεύουν το μυοσκελετικό της σύστημα και όχι μόνο.
Από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο, το σώμα μας καταπονείται, με αποτέλεσμα συχνά να νιώθουμε «πιασμένοι» και κουρασμένοι ή να πονάμε στις αρθρώσεις και τους μύες μας.
Οι ενοχλήσεις αυτές δεν προκύπτουν πάντα από τη σωματική κόπωση ή την άσκηση. Συχνά, είναι η καθιστική ζωή και η πνευματική εργασία που σαμποτάρει αυτή την πανέξυπνη μηχανή που σχεδιάστηκε να κινείται. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε το σώμα μας και να προλάβουμε ή να απαλλαγούμε από μυϊκούς πόνους;
Ρωτήσαμε μια φυσικοθεραπεύτρια τι κάνει η ίδια στην καθημερινότητά της.
Η κα Χρυσάνθη Δάρρα, φυσικοθεραπεύτρια, μοιράζεται μαζί μας τις μικρές εκείνες διορθωτικές κινήσεις που περιλαμβάνονται στη ρουτίνα της και βοηθούν σε περιπτώσεις τραυματισμών, πόνου και μυϊκής έντασης, που συμβαίνουν όταν οι μύες του σώματος και του προσώπου συστέλλονται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μια φυσικοθεραπεύτρια περιγράφει την καθημερινότητά της
Φροντίζω να μην ασκούμαι με το που ανοίγω τα μάτια μου, γιατί το σώμα θέλει χρόνο για να μπει σε δράση και δεν αγαπάει τα ξαφνιάσματα. Αφήνω λοιπόν το σώμα μου να ξυπνήσει για τα καλά και μετά γυμνάζομαι.
Στους ασθενείς μου συστήνω να περιμένουν τουλάχιστον ένα δίωρο πριν ασκηθούν, καθώς αν κάποιος υποφέρει από αρθρίτιδα ή οποιαδήποτε μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμη και οι ήπιες διατάσεις, μπορεί να τον τραυματίσουν. Φυσικά το περπάτημα εξαιρείται. Είναι η φυσική δραστηριότητα που ασκεί το σώμα, χωρίς να το καταπονεί και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του.
Δεν ξεχνάω ποτέ τις διατάσεις στη διάρκεια της ημέρας και τις προτείνω σε ασθενείς και μη. Αν παρατηρήσετε τους φυσικοθεραπευτές θα δείτε ότι κάθε τόσο γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι σαν να θέλουν το αυτί τους να φτάσει στον ώμο. Αυτή είναι η καλύτερη και πιο εύκολη διάταση για τον αυχένα και γίνεται πιο σωστά όταν βοηθάμε την κίνηση πιέζοντας ελαφρά με το χέρι μας το κεφάλι να οδηγηθεί μαλακά στον ώμο.
Δεν ξεχνάω ποτέ τα μικρά διαλείμματα σε οτιδήποτε κάνω. Είτε αυτό είναι δουλειά στον υπολογιστή, είτε θεραπεία στον ασθενή, είτε το καθάρισμα του σπιτιού. Αν για παράδειγμα κάνουμε γενική καθαριότητα, ανάλογα με τον βαθμό της κόπωσης και της καταπόνησης, ξεκουραζόμαστε κάθε μία με δυο ώρες. Δεν είμαστε άφθαρτοι και το σώμα μας θα μας το υπενθυμίσει σε κάθε μας υπερβολή.
Δεν έχω καταργήσει τα ψηλά τακούνια, αν και όσο πιο πολλούς πόντους χαρίζουν, τόσο πιο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν, όχι μόνο στο πέλμα αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Όταν όμως τα φορέσω, φροντίζω να μην είναι για πολύ ώρα. Και εννοείται, ότι όσο κι αν η μόδα κατά καιρούς τα επιτάσσει, αποφεύγω τα πολύ μυτερά, «βάναυσα» για το πέλμα, παπούτσια.
Επιλέγω τη μέθοδο Pilates για να ασκούμαι. Είναι θεραπευτική και όταν γίνεται σωστά, καθόλου τραυματική.
Όταν μπαίνω στο σπίτι, βγάζω τα παπούτσια και φοράω ανατομικές παντόφλες, οι οποίες υποστηρίζουν την ποδική καμάρα και ξεκουράζουν τα ταλαιπωρημένα από την ορθοστασία πόδια μου.
Δεν ξεχνώ να αποφορτίζω το πρόσωπό μου από την ένταση της ημέρας με κάποιους χειρισμούς της rejuvance (πρόκειται για μια τεχνική μασάζ προσώπου). Το μέτωπο είναι το σημείο όπου γίνονται πολλές συσπάσεις καθημερινά, οπότε χρησιμοποιώ τα δάχτυλά μου και με λίγη κρέμα ή ειδικό λάδι προσώπου, κάνω κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από την κορυφή του μετώπου, εκεί που ξεκινά το τριχωτό της κεφαλής προς τα μάτια.
Έχω επενδύσει σε ένα ανατομικό καλής ποιότητας στρώμα που βοηθάει το σώμα μου να ξεκουραστεί αληθινά. Ένα πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό στρώμα μπορεί να επιδεινώσει τα όποια μυοσκελετικά μας προβλήματα. Παρότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις στάσεις που θα πάρει την ώρα του ύπνου, συνηθίζω να κοιμάμαι ανάσκελα γιατί είναι η πιο καλή στάση για την περιοχή του αυχένα, σημείο που καταπονείται πολύ στην περίπτωσή μου, αλλά και στους περισσότερους ανθρώπους σήμερα.
Τα σαββατοκύριακα ακολουθώ πιο πιστά το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχω σχεδιάσει για τις δικές μου ανάγκες, γιατί υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση. Αν δεν ασκηθεί κανείς μέσα στο σαββατοκύριακο, πώς θα βρει τις δυνάμεις για να τα βγάλει πέρα τις υπόλοιπες πέντε μέρες της εβδομάδας;
Ευχαριστούμε τη Χρυσάνθη Δάρρα, φυσικοθεραπεύτρια και rejuvance therapist.
Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).
Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς (του προσώπου).
Μέλι με κανέλα: Η μαγική συνταγή για το σώμα, το πρόσωπο και τη δίαιτα