Μπορούν να γυμνάζονται τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια;

Μπορούν να γυμνάζονται τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια;

Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια; Συμβουλές από την καρδιολόγο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις την άσκηση έξω από τη ζωή σου. Μπορεί να έχεις ακούσει πως η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς, αλλά ισχύει το ίδιο και για όσους ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια; Και αν ναι, ποια είναι η σωστή προσέγγιση για να παραμείνεις ασφαλής και να δεις τα οφέλη;

Η απάντηση είναι θετική. Η άσκηση δεν είναι μόνο ασφαλής για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά έχει και πολλά θετικά αποτελέσματα, ακόμα και για εκείνους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Όπως αναφέρει η Melissa Tracy, MD, καρδιολόγος στο Rush University Medical Center στο medicalxpress, “η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και για ασθενείς με καρδιοπάθεια υψηλού κινδύνου”.

Τα οφέλη της άσκησης για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια
Πολλοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αναρωτιούνται αν η άσκηση μπορεί να τους βλάψει. Ειδικά στην περίπτωση αυτών που έχουν πολύ χαμηλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία, η άσκηση μπορεί να φαντάζει επικίνδυνη. Ωστόσο, με ιατρική παρακολούθηση, η άσκηση έχει αποδειχτεί ωφέλιμη για τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που ασκούνται συστηματικά και παρακολουθούνται από γιατρό, έχουν λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο.

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι η άσκηση είναι ασφαλής και για ασθενείς με πολύ μειωμένη καρδιοαναπνευστική λειτουργία, όπως όσοι έχουν ισχαιμική καρδιομυοπάθεια και κλάσμα εξωθήσεως κάτω από το 25% (δηλαδή η καρδιά τους δεν αντλεί πάνω από το μισό της κανονικής ποσότητας αίματος που θα έπρεπε). Η συνιστώμενη ποσότητα άσκησης για αυτούς είναι 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, με την καθοδήγηση των ιατρικών επαγγελματιών.

Οι καλύτερες ασκήσεις για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια
Δεν χρειάζεται να αρχίσεις με έντονες προπονήσεις για να δεις αποτελέσματα. Όπως εξηγεί η Tracy, “Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ξεκινήσουν πιο αργά, γιατί η καρδιά τους ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες”. Με την κατάλληλη προετοιμασία και σταδιακή ενσωμάτωση της άσκησης στη ρουτίνα τους, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.

Μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις περιλαμβάνουν:
► Γρήγορο περπάτημα, το οποίο είναι ιδανικό για όσους χρειάζονται να αυξήσουν τη φυσική τους κατάσταση σταδιακά. Είναι ακόμη πιο ασφαλές με τη χρήση ενός μπαστουνιού για σταθερότητα.

► Ποδηλασία σε επίπεδες διαδρομές, η οποία ενισχύει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία χωρίς να προκαλεί υπερβολική καταπόνηση στην καρδιά.

► Κολύμπι και υδάτινη αεροβική γυμναστική, που βοηθούν στην ενίσχυση του σώματος χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, κάτι που είναι σημαντικό για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

► Παραδοσιακές κινέζικες ασκήσεις όπως το Tai Chi, που ενσωματώνουν ήπιες, ρυθμικές κινήσεις και αναπνοή, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ευλυγισία.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγονται;
Παρά τα οφέλη της άσκησης, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγεις, ειδικά όταν ξεκινάς. Η Tracy επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, ο χορός και η ορεινή ποδηλασία στην αρχή, καθώς είναι πολύ έντονες και ενδέχεται να επιβαρύνουν υπερβολικά την καρδιά σου. Επίσης, πρέπει να προσέξεις τις ακραίες θερμοκρασίες. Η άσκηση σε πολύ κρύες ή ζεστές συνθήκες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Άσκηση και ποιότητα ζωής
Με την κατάλληλη προπόνηση, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να αποκαταστήσουν τη μυϊκή τους δύναμη, να βελτιώσουν την ισορροπία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Επίσης, οι βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση συνήθως φέρνουν και θετικές αλλαγές στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Όπως λέει η Tracy, “Η άσκηση είναι ένα δώρο που δίνεις στον εαυτό σου. Βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία σου, καθώς και τη διάθεσή σου. Ο στόχος είναι όχι μόνο να διατηρήσουμε την καρδιά σε καλή κατάσταση, αλλά και να τη βελτιώσουμε, ακριβώς όπως κάνουμε και με τη φαρμακευτική αγωγή”.

www.shape.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Πότε το καθάρισμα του μπάνιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr