Ένα καθημερινό τρόφιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου κατά 50%

Ένα καθημερινό τρόφιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου κατά 50%

Μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη διατροφή όσων παλεύουν με τον διαβήτη
Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι μια διαρκής πρόκληση για άτομα με διαβήτη, απαιτώντας ισορροπημένη διατροφή και προσεκτική παρακολούθηση. Ωστόσο, ένα κοινό τρόφιμο μπορεί να συμβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο σε αυτή την προσπάθεια.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που έχει παρουσιαστεί σε ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στις ΗΠΑ, το κρεμμύδι, που περιέχει την ένωση Allium cepa, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέχρι και κατά 50% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Πώς το κρεμμύδι συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα
Η μελέτη που παρουσίασε αυτήν την εντυπωσιακή δυνατότητα πραγματοποιήθηκε αρχικά με πειράματα σε αρουραίους. Στο πείραμα, οι αρουραίοι με διαβήτη που έλαβαν εκχύλισμα από κρεμμύδι σε συνδυασμό με το φάρμακο μετφορμίνη, παρουσίασαν σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα τους. Αυτό δείχνει ότι τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη δράση της μετφορμίνης και να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης.

Ο ρόλος της κουερσετίνης
Η κουερσετίνη, ένα ισχυρό φλαβονοειδές που βρίσκεται στο κρεμμύδι, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η διαιτολόγος Kim Shapira, μιλώντας στο Parade, εξηγεί ότι η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, βελτιώνοντας την έκκριση ινσουλίνης.

Αυτό σημαίνει ότι η κουερσετίνη διευκολύνει τη διείσδυση της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου.

Πολλαπλά οφέλη υγείας των κρεμμυδιών
Εκτός από τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, τα κρεμμύδια προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως:

Βιταμίνη C: Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Βιταμίνες Β και φολικό οξύ: Υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα και την παραγωγή ενέργειας.
Κάλιο: Σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.
Περιέχουν επίσης θειικές ενώσεις και θειοσουλφάτες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κατάλληλη ποσότητα και τρόπος κατανάλωσης
Για όσους ενδιαφέρονται να προσθέσουν τα κρεμμύδια στη διατροφή τους για έλεγχο του σακχάρου, η Kim Shapira προτείνει περίπου 100 γραμμάρια ωμού κρεμμυδιού την ημέρα. Έρευνα έδειξε ότι αυτή η ποσότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου, καθιστώντας την κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις
Αν και τα κρεμμύδια έχουν πολλά οφέλη, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους. Σε ορισμένα άτομα προκαλούν ενοχλήσεις όπως φούσκωμα και αέρια λόγω των πρεβιοτικών που περιέχουν, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι καλύτερο να μαγειρεύονται ή να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες.

Τα κρεμμύδια δεν είναι μόνο μια οικονομική τροφή, αλλά φαίνεται πως προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης τους, είναι μια υποσχόμενη προσθήκη στη διατροφή όσων παλεύουν με τον διαβήτη.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr