Ένα αυγό την ημέρα: Από ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες;
Πλέον, η επιστήμη φαίνεται να έχει πάρει θέση υπέρ των αυγών.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το ταπεινό αυγό μπορεί να κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα σου, αλλά και στον εγκέφαλό σου; Οι επιστήμονες λένε πως ναι, και μάλιστα τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για τις γυναίκες. Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αναρωτιούνται ακόμα αν τα αυγά είναι “καλά” ή “κακά”, συνέχισε να διαβάζεις γιατί η επιστήμη φαίνεται να έχει πάρει θέση υπέρ των αυγών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τις Donna Kritz-Silverstein και Ricki Bettencourt, δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Nutrients. Εξέτασαν την κατανάλωση αυγών και την επίδρασή τους στη γνωστική λειτουργία σε άτομα άνω των 55 ετών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 890 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Rancho Bernardo. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διατροφή τους από το 1988 έως το 1991, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων τόσο την πρώτη περίοδο όσο και μεταξύ 1992 και 1996.
Το πιο ενδιαφέρον; Οι γυναίκες που έτρωγαν περίπου πέντε αυγά την εβδομάδα εμφάνιζαν μικρότερη πτώση στις γνωστικές τους ικανότητες, συγκεκριμένα σε τομείς όπως η ευχέρεια λόγου, σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου αυγά.
Ένα αυγό την ημέρα, λιγότερη πτώση μνήμης
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνήτριες ανέφεραν: “Οι γυναίκες στην υψηλότερη κατηγορία κατανάλωσης αυγών εμφάνιζαν 0,5 μονάδα λιγότερη πτώση στο σκορ ευχέρειας λόγου σε διάστημα τεσσάρων ετών, συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου αυγά. Παρά το μικρό μέγεθος της διαφοράς, το εύρημα παραμένει σημαντικό”.
Αυτό το όφελος παρατηρήθηκε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο τρόπος ζωής, οι θερμίδες και η πρόσληψη πρωτεΐνης, ακόμη και παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Γιατί τα αυγά είναι τόσο ισχυρά;
Τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου. Περιέχουν:
Χολίνη: Βοηθά στη λειτουργία των νευρώνων και την ενίσχυση της μνήμης.
Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας: Συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και λειτουργίας των νευρώνων.
Επιπλέον, τα αυγά, αν και περιέχουν χοληστερόλη, έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό τους επιτρέπει να παρέχουν τα διατροφικά τους οφέλη χωρίς τις επιβαρύνσεις που μπορεί να σχετίζονται με άλλα τρόφιμα υψηλής χοληστερόλης, όπως το κόκκινο κρέας.
Γιατί οι γυναίκες;
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας είναι ότι η θετική επίδραση των αυγών εντοπίστηκε μόνο στις γυναίκες. Αντίθετα, στους άνδρες δεν βρέθηκε κάποια αξιόλογη συσχέτιση. Αυτό το ειδικό εύρημα που σχετίζεται με το φύλο είναι, σύμφωνα με την Kritz-Silverstein, “πολύ ενδιαφέρον και αξίζει περαιτέρω διερεύνηση”.
Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για εσένα;
Αν βρίσκεσαι στη δεκαετία των 50 ή των 60 και αναζητάς τρόπους να κρατήσεις τη μνήμη σου κοφτερή, αξίζει να προσθέσεις ένα αυγό την ημέρα στη διατροφή σου. Είναι οικονομικό, εύκολο στην προετοιμασία και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο.
Βέβαια, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί άμεση αιτιακή σχέση. Ωστόσο, προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδείξεων που προτείνουν πως τα αυγά δεν είναι τόσο “ένοχα” όσο νομίζαμε.
Οι ειδικοί Kritz-Silverstein και Bettencourt καταλήγουν: “Η έλλειψη γνωστικής εξασθένησης με την κατανάλωση αυγών είναι καθησυχαστική και υποδηλώνει ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα διαιτητικής χοληστερόλης, τα αυγά δεν έχουν επιβλαβή αποτελέσματα και μπορεί να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου”.