Το λαχανικό που γίνεται συνεργάτης σου στη μάχη εναντίον του καρκίνου
Το λαχανικό που γίνεται συνεργάτης σου στη μάχη εναντίον του καρκίνου
Το κόκκινο λάχανο είναι το βασικό συστατικό της σαλάτας σου για τα τραπέζια των γιορτών.
To άσπρο λάχανο έχει την τιμητική του στους κρύους μήνες του έτους. Έχουμε πρόταση που μπορεί να βοηθήσει στη μάχη εναντίον του καρκίνου και φροντίζει την καρδιά μας.
Το άσπρο λάχανο υπάρχει σε όλα τα σπίτια τους μήνες του χειμώνα και κυρίως καταναλώνεται με καρότο, ως σαλάτα. Που είναι εξαιρετική. Έχουμε όμως, μια εναλλακτική που φροντίζει και καλύτερα τη γενικότερη υγεία μας.
Το κόκκινο λάχανο είναι προορισμός για όσους αναζητούν τρόπους να εντάξουν θρεπτικά λαχανικά στη διατροφή τους, ακόμα και αν δεν τα λατρεύουν. Αν δηλαδή, δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με αυτήν την -κατά τα άλλα απαραίτητη- κατηγορία τροφίμων.
Να απαντήσω στην ερώτηση που σκέφτεσαι, σε τι διαφέρει δηλαδή, το άσπρο από το κόκκινο λάχανο.
Το κόκκινο λάχανο υπερέχει στη σύγκριση, σε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά.
Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες που απουσιάζουν από το λευκό λάχανο. Δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα, παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Η πρόταση μας περιέχει και έως και 30% περισσότερη βιταμίνη C συγκριτικά με το λευκό λάχανο, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας του δέρματος.
Έχει και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α (ως βήτα-καροτίνη), υποστηρίζοντας την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και έχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ1 -είναι σημαντική για την πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και την πρόληψη από θρόμβους στο αίμα.
Είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες, ιδιαίτερα σε φλαβονοειδή, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως έχει 6 με 8 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το λευκό λάχανο, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
Σε ό,τι αφορά τις φυτικές ίνες (βοηθούν την πέψη και την υγεία του εντέρου), επίσης έχει ελαφρώς περισσότερες. Αν υποστεί διαδικασία ζύμωσης, παρέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Εν τω μεταξύ, έχει και λιγότερες θερμίδες -αν και η διαφορά είναι ήσσονος σημασίας.
H ποσότητα που χρειάζεσαι κάθε ημέρα για να πάρεις όλα τα οφέλη είναι 1 με 2 κούπες κομμένο ή τριμμένο κόκκινο λάχανο. Θα πάρεις το 25% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη C, το 15% σε φυτικές ίνες και μια αξιοπρεπή ποσότητα βιταμίνης Κ.
Θα βοηθήσεις και στην αντιοξειδωτική προστασία από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στη γενική υγεία και στην πρόληψη ασθενειών.
Ο συνδυασμός που προτείνεται για την αντικαρκινική του δράση
Προφανώς και το κόκκινο λάχανο ή όποιο άλλο μεμονωμένο λαχανικό (ή άλλης κατηγορίας τρόφιμο) δεν μπορεί να μας σώσει από τους καρκίνους μόνο του. Ενώ έχει εξαιρετικές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου, χρειάζεται ποικιλομορφία στην πρόληψη λαχανικών.
Περιγράφεται ως ‘ουράνιο τόξο λαχανικών’ με την επικρατέστερη πρόταση για μια πιο ολοκληρωμένη σειρά θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, να αφορά κόκκινο λάχανο, με σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές και λίγο σκόρδο. Εάν εστιάζετε στην πρόληψη από τον καρκίνο, δώστε γενικά, μια προσοχή παραπάνω στα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέσκουλα, άγρια χόρτα, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια).
Φυσικά, τον πρώτο λόγο έχουν οι επιλογές ζωής που κάνουμε γενικότερα (κάπνισμα, αλκοόλ, ύπνος κλπ).
Η ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ
Το ‘κοκκινιστό’ κόκκινο λάχανο (Rotkohl) είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέατα και δη για ψητό χοιρινό, πάπια ή λουκάνικα. Στην ανατολικοευρωπαϊκή κουζίνα κάνει θραύση και δη τους κρύους μήνες του έτους.
Περιλαμβάνει
1 μέτριο κεφάλι κόκκινο λάχανο, κομμένο σε λεπτές φέτες.
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο.
1 μήλο καθαρισμένο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες.
1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο.
1/4 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών.
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη ή μέλι.
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα.
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά).
1 φύλλο δάφνης.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και το κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε κάθε τέταρτο σε λεπτές λωρίδες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (περί τα 5 λεπτά). Βάζουμε το μήλο, κομμένο σε φέτες και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά -έως ότου μαλακώσει το φρούτο. Ήλθε η ώρα για το κόκκινο λάχανο. Ανακατατεύουμε.
Ακολούθως, ρίχνουμε το μηλόξυδο, το νερό (ή το ζωμό), την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τη δάφνη με το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για από 45 λεπτά έως 1 ώρα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Έχουμε τελειώσει όταν το λάχανο γίνει τρυφερό και ελαφρώς καραμελωμένο. Αν το μείγμα αρχίσει να στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό -ή ζωμό.
Πριν σερβίρουμε, βάζουμε αλάτι, ξύδι ή ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
Ετικέτες: μάχη εναντίον του καρκίνου Συνταγές ομορφιάς σώμα