Τέντες τον Χειμώνα: Τα 4+1 λάθη που κάνετε και καταστρέφονται- Τρόποι να τις διατηρήσετε σα καινούργιες
Ο Χειμώνας είναι η χειρότερη περίοδος για τις τέντες, αφού εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν. Δείτε τα 5 λάθη που κάνετε και τις καταστρέφετε, αλλά και τρόπους να τις διατηρήσετε σα καινούργιες.
Οι τέντες, μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο αξεσουάρ, που μας προφυλάσσει τόσο από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, όσο κι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, ωστόσο, χρήζουν τόσης προσοχής και συντήρησης που ελάχιστοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προβλεπόμενες απαιτήσεις.
Ως επί το πλείστον, μετά την τοποθέτηση των τεντών, σπάνια ασχολούμαστε με το να τις συντηρήσουμε σωστά. Τις περισσότερες φορές, απλώς αφήνουμε τον χρόνο και τον καιρό, να αφήνουν σημάδια πάνω τους, οδηγώντας τες σταδιακά στην ολική καταστροφή.
Δεν προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση το γεγονός ότι τέντες λίγων μόνο ετών μοιάζουν σκισμένες, βρώμικες και κακοσυντηρημένες. Καθώς, όμως, δεν πρόκειται και για ένα οικονομικό αξεσουάρ σπιτιού, θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε τα λάθη που κάνουμε, προκειμένου να τα αποφύγουμε και να διατηρήσουμε τις τέντες μας για χρόνια σαν καινούργιες.
Ο Χειμώνας έφτασε και μαζί του και οι ισχυροί άνεμοι, οι έντονες βροχοπτώσεις, ακόμη και τα χιόνια. Δείτε, λοιπόν, τι οφείλετε να κάνετε αν θέλετε να βγουν οι τέντες σας σώες και τον φετινό Χειμώνα:
1. Μην αφήνετε τις τέντες ανοιχτές κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας
Ο σοβαρότερος και πιο κοινός κίνδυνος είναι το να αφήνουμε τις τέντες ανοιχτές, όταν ο καιρός παρουσιάζει έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χιόνια. Μπορεί οι τέντες να θεωρούνται ανθεκτικές, ωστόσο δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, και για τον λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστραφούν από την πίεση του νερού ή να σκιστούν από τον άνεμο.
Πείτε ναι: Είναι υψίστης σημασίας να κλείνετε πάντα τις τέντες σας όταν προβλέπεται σφοδρή κακοκαιρία, έτσι ώστε να γλιτώσετε επικείμενες ζημιές και φθορές. Επίσης, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, αποφύγετε να τις αφήνετε ανοιχτές.
2. Μην αφήνετε νερό να συλλέγεται πάνω στην τέντα
Ακόμη κι αν οι τέντες είναι κατασκευασμένες έτσι, ώστε να μας προστατεύουν από την βροχή, δεν είναι ανθεκτικές στην υπερβολική συσσώρευση νερού ή χιονιού, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρή ζημιά στην δομή και τον ιστό τους, ή ακόμη και να τις καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Πείτε ναι: Για να αποφευχθεί η αλλοίωση τους εξαιτίας του συσσωρευμένου νερού, απλά απομακρύνετε με το χέρι σας το περισσότερο νερό ή ρυθμίστε τις τέντες με τρόπο τέτοιο που θα διευκολύνετε η απορροή του νερού.
3. Δεν κάνουμε συντήρηση πριν από τον χειμώνα
Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται παράξενο ή να το ακούν για πρώτη φορά το γεγονός ότι οι τέντες απαιτούν συντήρηση σχεδόν κάθε χρόνο πριν την έναρξη του χειμώνα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άκρως καθοριστική, αφού εάν δεν συμβεί, η υπερβολική φθορά της τέντας, εξαιτίας της κακοκαιρίας, είναι σχεδόν βέβαιη.
Πείτε ναι: Πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο της τέντας, προκειμένου να εντοπίσετε αν υπάρχουν φθορές στον μηχανισμό, τον ιστό ή την υφασμάτινη κάλυψη. Αφού, ολοκληρώσετε τον έλεγχο σας, μην αμελήσετε να καθαρίσετε πιθανές βρωμιές, που μπορούν να την αλλοιώσουν.
4. Δεν χρησιμοποιούμε προστατευτικά καλύμματα ή θήκες
Οι τέντες για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, επιβάλλεται να καλύπτονται με προστατευτικά καλύμματα ή θήκες, όταν δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του υφάσματος.
Τέντες: Προστατεύουν το σπίτι από ήλιο βροχή και χιόνια – Πότε όμως πρέπει να τις μαζεύουμε για να μην καταλήξουν κομμάτια;
Πείτε ναι: Σε περίπτωση που τις έχετε καιρό σε απραξία ή θέλετε κατά την περίοδο του χειμώνα να τις κατεβάσετε και να τις αποθηκεύσετε, καλό είναι να τις καλύψετε με προστατευτικό κάλυμμα που θα τους παράσχει την απαραίτητη προστασία.
5. Αποθηκεύουμε την τέντα χωρίς να την καθαρίσουμε
Σε περίπτωση που θελήσουμε να αποθηκεύσουμε τις τέντες μας, δεν νοείται να μην τις έχουμε καθαρίσει πρώτα. Η βρωμιά, όχι μόνο θα τους προξενήσει άσχημη μυρωδιά, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φθείρει και το ύφασμα τους.
Πείτε ναι: Πριν την αποθήκευση τους, φροντίστε να τις καθαρίσετε σε βάθος και να τις αφήσετε να στεγνώσουν. Αφού, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι καθόλου νωπές, αποθηκεύστε τες καθαρές και μοσχομυρωδάτες.
Με λίγη προσοχή, τακτική συντήρηση και επιμέλεια, οι τέντες μπορούν να αντέξουν στον χρόνο και να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα