Alert: Συστατικό που υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα κατηγορείται τώρα για ανάπτυξη όγκων σύμφωνα με νέα μελέτη
Ο ρυθμός ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων διπλασιάζεται με την κατανάλωση φυσικού γλυκαντικού που χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία τροφίμων.
Τα γλυκαντικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή αν και έχουν κατηγορηθεί για διάφορα προβλήματα υγείας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ασπαρτάμης που αμφισβητήθηκε έντονα όταν ο ΠΟΥ την ταξινόμησε ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Εκτός από την ασπαρτάμη και η φρουκτόζη έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό σε ροφήματα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως και σε είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας καθώς μειώνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη διατηρώντας παράλληλα τη γλυκύτητα.
Όσον αφορά τη χημική της δομή, η φρουκτόζη είναι παρόμοια με τη γλυκόζη. Και τα δύο σάκχαρα βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Η φρουκτόζη, ειδικότερα, έχει διεισδύσει στην δυτική διατροφή τις τελευταίες δεκαετίες και ευνοείται από τη βιομηχανία τροφίμων γιατί είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη.
Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατηγορούν την φρουκτόζη ότι προάγει την ανάπτυξη όγκων σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι ενδιαφέρον ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο που η κατανάλωση φρουκτόζης από τον άνθρωπο έχει αυξηθεί, ένας αριθμός καρκίνων έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένοι μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν οι τάσεις συνδέονται είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature έδειξε πως η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, αλλά μετατρέπεται μέσω του συκωτιού σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη φροντίδα και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, είπαν οι ερευνητές.
«Η ιδέα ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο με δίαιτα είναι ενδιαφέρουσα», είπε ο Gary Patti , ο Michael and Tana Powell καθηγητής Χημείας στις Τέχνες & Επιστήμες και καθηγητής γενετικής και ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής, στο WashU.
«Αν κοιτάξετε στο ντουλάπι σας και αναζητήσετε τα αντικείμενα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που είναι η πιο κοινή μορφή φρουκτόζης, είναι αρκετά εκπληκτικό», είπε ο Patti. «Σχεδόν όλα το έχουν. Δεν είναι μόνο καραμέλες και κέικ, αλλά και φαγητά όπως σάλτσα ζυμαρικών, ντρέσινγκ σαλάτας και κέτσαπ», είπε. «Εκτός κι αν επιδιώκετε ενεργά να το αποφύγετε, είναι πιθανότατα μέρος της διατροφής σας».
Οι ερευνητές ξεκίνησαν την έρευνά τους δίνοντας τροφή σε ζώα που έφεραν όγκους με διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη και στη συνέχεια μετρώντας πόσο γρήγορα μεγάλωσαν οι όγκοι τους. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη φρουκτόζης προώθησε την ανάπτυξη του όγκου χωρίς αλλαγή του σωματικού βάρους, της γλυκόζης νηστείας ή των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. «Με έκπληξη είδαμε ότι είχε μάλλον δραματικό αντίκτυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης των όγκων επιταχύνθηκε κατά δύο φορές ή και υψηλότερα», είπε ο Patti. «Η κατανάλωση πολλής φρουκτόζης ήταν σαφώς πολύ κακή για την εξέλιξη αυτών των όγκων».
Χρησιμοποιώντας metabolomics – μια μέθοδο προσδιορισμού προφίλ μικρών μορίων καθώς κινούνται μέσα από κύτταρα και σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος – οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προάγουν την ανάπτυξη του όγκου είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των κυκλοφορούντων λιπιδίων στο αίμα. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του καρκίνου είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κακοήθων κυττάρων. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, πρέπει να αναπαράγει το περιεχόμενό του, συμπεριλαμβανομένων των μεμβρανών. Αυτό απαιτεί σημαντική ποσότητα λιπιδίων. Ενώ τα λιπίδια μπορούν να συντεθούν από την αρχή, είναι πολύ πιο εύκολο για τα καρκινικά κύτταρα να πάρουν απλώς λιπίδια από το περιβάλλον τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη δεκαετία του 1960, οι άνθρωποι κατανάλωναν σχετικά λίγη φρουκτόζη σε σύγκριση με τους σημερινούς αριθμούς. Πριν από έναν αιώνα, ένας μέσος άνθρωπος κατανάλωνε μόλις 5-10 κιλά φρουκτόζης ετησίως. Αυτό είναι περίπου ίσο με το βάρος ενός γαλονιού γάλακτος. Τον 21ο αιώνα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και φτάνει το ισοδύναμο 15 γαλονιών γάλακτος.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά