Διαβήτης: Μπορεί ο κουρκουμάς να βελτιώσει τις επιπλοκές του; Ευρήματα επιστημονικής ανασκόπησης
Ο επιπολασμός του διαβήτη είναι ανησυχητικά υψηλός. Παγκοσμίως, ήταν 10,5% το 2021 και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 12,2% μέχρι το 2040. Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας και της φλεγμονής στον διαβήτη τύπου 2 (T2D) παραμένει μια σημαντική προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη. Οι ασθενείς με T2D βασίζονται σε αντιυπεργλυκαιμικά φάρμακα, τα οποία όμως σχετίζονται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι αυτό η χρήση φυτοχημικών ουσιών που βρίσκονται σε φυσικά βότανα έχει διερευνηθεί ευρέως, αλλά υπάρχουν ασυνεπή ευρήματα σε κλινικές δοκιμές, που πιθανώς σχετίζονται με μικρό μέγεθος δείγματος.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών με τη διεξαγωγή μιας περιεκτικής βιβλιογραφικής αναζήτησης όσον αφορά στην επίδραση του κουρκουμά.
Αναλύθηκαν τα στοιχεία από 18 δοκιμές με 1382 ασθενείς με T2D με μέση ηλικία τα 55,9 έτη. Η συμπλήρωση με κουρκουμίνη οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας, και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, υπήρξε σημαντική μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στην κουρκουμίνη σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει την υπεργλυκαιμία και τη φλεγμονή στο T2D σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς με T2D μπορούν να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη ως συμπλήρωμα για τη μείωση της υπεργλυκαιμίας και των επιπλοκών της και της φλεγμονής.
Αν και παρατηρήθηκαν πιθανά οφέλη, συνιστάται οι μελλοντικές δοκιμές να επικεντρωθούν στην εύρεση της κατάλληλης δόσης και διάρκειας παρέμβασης και να ενσωματώσουν την κουρκουμίνη σε σκεύασμα για την ενίσχυση της απορρόφησής της.