Βάλτε αυτό το φρούτο δίπλα στις πατάτες σας για να διατηρηθούν φρέσκιες περισσότερο
Τι θα πάθουμε αν φάμε χαλασμένες πατάτες
Οι πατάτες αποτελούν βασικό τρόφιμο σε πολλά νοικοκυριά και αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλά γεύματα και συνοδευτικά. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.
Οι πατάτες διαρκούν περισσότερο όταν αποθηκεύονται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Βέβαια θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες σας αερίζονται καλά για να αποφύγετε τη βλάστηση, γι’ αυτό μην τις αποθηκεύετε σε αεροστεγή δοχεία. Αντίθετα, κρατήστε τις πατάτες σας σε διχτυωτή ή χάρτινη σακούλα ή σε ένα ψάθινο καλάθι.
Τώρα βέβαια υπάρχει κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε παράταση στη ζωή της πατάτας σας τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες! Τι είναι αυτό; Να προσθέσετε ένα μήλο στη σακούλα αποθήκευσης!
Όπως αναφέρει η Express, ενώ το αέριο αιθυλένιο από τα μήλα είναι γνωστό ότι επιταχύνει την ωρίμανση των φρούτων, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διατήρηση των πατατών σε μικρές ποσότητες, επεκτείνοντας ενδεχομένως τη διάρκεια ζωής τους κατά μία ή δύο εβδομάδες. Και αυτό γιατί το αιθυλένειο μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη διαδικασία βλάστησης της πατάτας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το δοχείο αποθήκευσης έχει καλό αερισμό.
Τι θα πάθουμε αν φάμε χαλασμένες πατάτες
Οι πατάτες που έχουν χαλάσει μπορεί να αρχίσουν να πρασινίζουν, ή να βγάζουν μια πικρή, βλαβερή μυρωδιά λόγω της παρουσίας της τοξίνης σολανίνης. Μπορεί επίσης να αποκτήσουν “μάτια” (βλαστάρια), να συρρικνωθούν, ή να αναπτύξουν μια πιο απαλή υφή. Όλα αυτά είναι σημάδια γήρανσης μιας πατάτας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια αλλοίωσης, πρέπει να τις πετάξετε.
Σύμφωνα με την λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.
Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά