Τα οφέλη της πάπρικας: Από την νυχτερινή όραση μέχρι το δέρμα και τα μαλλιά

Η πάπρικα έχει πράγματι πολλά οφέλη για την υγεία. Πως να την καταναλώσετε.

Όλοι μας γνωρίζουμε την πάπρικα. Αυτό το έντονο κόκκινο μπαχαρικό χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική, προερχόμενο από την Κεντρική και Νότια Αμερική, για να προσθέσει γεύση στα αλμυρά πιάτα.

Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό που ξεχωρίζει για τον πλούτο του σε θρεπτικά συστατικά που την καθιστούν τροφή με υψηλή θρεπτική αξία.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες της πάπρικας

Βιταμίνη Α

Προάγει τη νυχτερινή όραση και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Βιταμίνη Ε

Η πάπρικα, μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Συμβάλλει έτσι στο να έχουμε υγιές δέρμα και μαλλιά.

Βιταμίνη C

Βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού και είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.

Βιταμίνη Β6

Η πάπρικα, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Μέταλλα που παρέχει στον οργανισμό η πάπρικα
Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας.

Κάλιο

Αποτρέπει τις κατακρατήσεις και συμβάλλει στην υποστήριξη της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

Μαγνήσιο

Αυτό το μέταλλο παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, όπως ο έλεγχος των μυών και του νευρικού συστήματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αντιοξειδωτικά της πάπρικας

Ζεαξανθίνη και Λουτεΐνη

Αυτά είναι δύο καροτενοειδή που βοηθούν στο φιλτράρισμα του μπλε φωτός, προστατεύοντας τα μάτια από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV.

Καψαϊκίνη

Αυτή η δραστική ένωση δίνει στην πάπρικα την ελαφριά πικάντικη γεύση της (ανάλογα με την ποικιλία) και παρέχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και μεταβολικά οφέλη.

Τα οφέλη της πάπρικας για την υγεία

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Με τη ρύπανση, το άγχος ή ακόμα και μια μη ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να εμφανιστούν ελεύθερες ρίζες. Χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες , η πάπρικα όχι μόνο εξουδετερώνει αυτά τα επιβλαβή για τον οργανισμό μόρια, αλλά μειώνει και το οξειδωτικό στρες.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Μιλώντας για σοβαρές ασθένειες, η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστή ως μία από τις κύριες αιτίες πολλών ασθενειών σήμερα: όπως καρδιαγγειακές διαταραχές, ορισμένοι καρκίνοι, αυτοάνοσα νοσήματα.

Η καψαϊκίνη που συνθέτει την πάπρικα είναι ένα στοιχείο που βοηθά στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και ακόμη και στη θεραπεία ορισμένων χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών.

Καλή για το ανοσοποιητικό σύστημα

Δεδομένου ότι η πάπρικα έχει πολλή βιταμίνη C, το μπαχαρικό βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Πράγματι, η βιταμίνη C, βελτιστοποιεί τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και βοηθά στην ταχεία επούλωση των πληγών.

Λέγεται επίσης ότι η κατανάλωση πάπρικας σε τακτική βάση βοηθά στην αποφυγή εποχικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των πιο γνωστών: κρυολογήματα και γρίπη.

Θετικά αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία
Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος

Αυτό οφείλεται στην καψαϊκίνη. Έχει διασταλτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Επίδραση στη χοληστερόλη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πάπρικα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) ενώ αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Πρόληψη της υπέρτασης

Το κάλιο που υπάρχει στην πάπρικα βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Η συνιστώμενη δόση πάπρικας
Παρόλο που η πάπρικα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καλό είναι να την καταναλώνετε με μέτρο. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα στα πιάτα θα πρέπει κανονικά να είναι αρκετό για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του μπαχαρικού.

www.healthstat.gr

www.pexels.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/12/20/to-tsai-pou-kaiei-lipos-akomi-kai-otan-katheste-dyo-flitzania-arkoun/