Χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα και κάστανα
Αν ψάχνετε το απόλυτο κυρίως πιάτο με χοιρινό ρολό, δείτε αναλυτικά πώς να φτιάξετε το πιο ζουμερό χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα, κάστανα και τυρί. Ιδανικό για ένα γιορτινό επίσημο γεύμα!
40′
Μεσαία
6-8
Συνταγή
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Για τη γέμιση
100 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
3 πράσα
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
2 κιλά χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. κασέρι
3 κλ. θυμάρι
2 κλ. δεντρολίβανο
2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πατάτες baby
δεντρολίβανο
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Για τη γέμιση
Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και χοντροκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και το θυμάρι, και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια κοπής το χοιρινό και το χαράζουμε στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία ώστε να ανοίξει σαν βιβλίο και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η επιφάνειά του.
Χαράζουμε σταυρωτά όλη την επιφάνεια σε διάφορα σημεία.
Ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το κρέας και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε το κασέρι σε στικς και τα βάζουμε και αυτά σε διάφορα σημεία.
Τυλίγουμε το χοιρινό σε ρολό και δένουμε καλά με μαγειρικό σπάγκο οριζόντια και κάθετα του ρολού.
Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε από πάνω λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε το ρολό και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση, τις βάζουμε και αυτές, και τυλίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί με σχάρα, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σερβίρουμε με πατάτες baby και δεντρολίβανο.
akispetretzikis.com
Φωτογραφία:akispetretzikis.com
https://www.mystikaomorfias.gr/product/aitherio-elaio-kechribari-ekptosi-50/
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον σύνδεσμο στον WordPress ιστότοπο για ενσωμάτωση
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον κώδικα στον ιστότοπό σας για να ενσωματωθεί