Γαλοπούλα με γλάσο μανταρινιού, πλιγούρι με κιμά και κάστανα και δύο σάλτσες

Γαλοπούλα με γλάσο μανταρινιού, πλιγούρι με κιμά και κάστανα και δύο σάλτσες

Είναι μαριναρισμένη σε αρωματική άλμη, αλειμμένη με γλάσο μανταρίνι και συνοδεύεται με γιορτινό πλιγούρι σαν γέμιση και δυο σάλτσες, gravy και μαύρου σκόρδου. Ε, γίνεται αυτή η γαλοπούλα να μην κλέψει την παράσταση;Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb1ώρα προετοιμασία3 ώρες και 15′ μαγείρεμα8 ώρες και 30′ αναμονήΣύνολο: 12 ώρες και 45′ΥλικάΜερίδες: 8Για τη γαλοπούλα1 γαλοπούλα νωπή (ή κατεψυγμένη και ξεπαγωμένη), βάρους 3½ κιλών7 σκελίδες μαύρου σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες (σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση και έχει αποκτήσει μαύρο χρώμα – σε ορισμένα μπαχαράδικα, ενημερωμένα μανάβικα και ντέλι – το αντικαθιστούμε με λευκό)1 μέτριο καρότο, κατά μήκος στα 41 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε φέτες3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κουτ. γλυκού ξερό2-3 φύλλα δάφνης1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο200 ml κρέμα γάλακτοςλίγες σταγόνες χυμός λεμονιούαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι1 μεγάλη σακούλα ψησίματοςΓια την άλμη4 λίτρα νερό1 φλιτζ. τσαγιού αλάτι1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου +1 κουτ. γλυκού σπόροι σιναπιού +1 κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου +1 κουτ. γλυκού σπόροι πιπεριού, όλοι ελαφρώς σπασμένοιφλούδα από 1 μανταρίνι4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.σ. ξερό)3 φύλλα δάφνης1 αστεροειδής γλυκάνισοςΓια το ψήσιμο1 ξερό κρεμμύδι, σε χοντρές φέτες2 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια1 κλωνάρι σέλερι, σε μεγάλα κομμάτια1 πράσο (το λευκό μέρος), σε ροδέλες4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.σ. ξερό)2 φύλλα δάφνηςΓια το γλάσο μανταρινιούχυμός από 5 μανταρίνιαχυμός από 1 λεμόνι2 κουτ. σούπας μέλι1/2 κουτ. γλυκού φρέσκια ή ξερή λεβάντα (ή δεντρολίβανο, με άλλο αποτέλεσμα)Για τη σάλτσα gravyτα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικηλίγες σταγόνες χυμός λεμονιού1 κουτ. γλυκού βούτυροΓια τη γέμιση-συνοδευτικό100 γρ. πλιγούρι, ψιλό5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο250 γρ. κάστανα βρασμένα, χοντροκομμένατα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα1 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές φέτες500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα50 ml λευκό, ξηρό κρασί40 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα80 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα40 γρ. μαύρες κορινθιακές σταφίδες40 γρ. κουκουνάρια1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ή δεντρολίβανο, ξερό3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.γ. ξερό3 φύλλα δάφνης1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριΔιαδικασίαΜαρινάρισμα σε άλμηΓια να φτιάξουμε τη γαλοπούλα με γλάσο μανταρινιού, ξεκινάμε με το μαρινάρισμα και την προηγούμενη ημέρα πλένουμε και σκουπίζουμε τη γαλοπούλα. Αφαιρούμε από την κοιλιά της το σακουλάκι με τα συκωτάκια (αν υπάρχει) και τα διατηρούμε στο ψυγείο, γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας-άλμης. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη σακούλα ψησίματος, την οποία απογεμίζουμε με τη μαρινάδα-άλμη, και την κλείνουμε πολύ καλά με λαστιχάκι ή με ειδικό κλιπ.Βάζουμε τη σακούλα σε μια βαθιά κατσαρόλα ή λεκάνη που να την χωρά (για να μη χυθεί η άλμη). Απογεμίζουμε με κρύο νερό και κάμποσα παγάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο. Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα για 8 ώρες (ή για όλο το βράδυ).«Ξεπάγωμα» γαλοπούλαςΒγάζουμε τη γαλοπούλα από τη σακούλα με τη μαρινάδα και τη σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Τη βάζουμε σε ένα ταψί και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο περιμένουμε να «ξεπαγώσει» η γαλοπούλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση-συνοδευτικό και το γλάσο.ΓέμισηΣτην πραγματικότητα δεν τη βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα, αλλά τη σερβίρουμε ως συνοδευτικό.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μπέικον, τα κάστανα και το συκωτάκι της γαλοπούλας, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.Προσθέτουμε το πλιγούρι και, αν εχουν σωθεί τα περισσότερα υγρά, προσθέτουμε άλλο 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, το φασκόμηλο, το θυμάρι και τη δάφνη. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μικρό ταψάκι.Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το πλιγούρι.Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.ΓλάσοΑνακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.ΨήσιμοΓεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με το μαύρο σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το θυμάρι. Ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με σπάγκο μαγειρικής ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε τα υλικά για το ταψί (κρεμμύδι, καρότα, σέλερι, πράσο, δάφνη και θυμάρι). Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό.Αποθέτουμε στο κέντρο του ταψιού τη γαλοπούλα, με τη ράχη προς τα πάνω, και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο.Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά.Τέλος, ανεβάζουμε και πάλι τη θερμοκρασία στους 180°C, γυρίζουμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, σχεδόν κάθε 20-30 λεπτά, αλείφουμε τη γαλοπούλα με το ζουμί του ταψιού και με το γλάσο μανταρινιού. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμη, βυθίζοντας ένα θερμόμετρο ψητού στο στήθος της γαλοπούλας, χωρίς να «πιάσει» κόκαλο. Είναι έτοιμο όταν δείξει 70°C. Εναλλακτικά, τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι: είναι έτοιμη αν τρέξει διαφανές υγρό και όχι ροζέ.Σάλτσα μαύρου σκόρδουΒγάζουμε το ταψί με τη γαλοπούλα από τον φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Με προσοχή, αφαιρούμε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες από το άνοιγμα της κοιλιάς.Βγάζουμε το σκόρδο, το καρότο και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Τα μυρωδικά και τις δάφνες τις πετάμε. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) από το ζουμί του ταψιού.Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.Αποσύρουμε και πολτοποιούμε τα υλικά με ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι), μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη, διατηρώντας τη ζεστή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.GravyΑδειάζουμε τα στερεά υλικά του ταψιού (κρεμμύδι, καρότα, σέλερι, πράσο, δάφνη και θυμάρι) σε ψιλή σήτα ή σινουά (μεταλλικό κωνικό και ψιλό σουρωτήρι) και τα πιέζουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, για να πάρουμε όσο υγρό μπορούμε. Το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι καυτό νερό στο ταψί, τρίβουμε με μια κουτάλα να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο υγρό και σουρώνουμε στο κατσαρολάκι.Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε και με ένα κουτάλι αφαιρούμε με προσοχή από την επιφάνεια της σάλτσας το ορατό λίπος.Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βούτυρο και σταγόνες χυμού λεμονιού και χτυπάμε έντονα με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ετοιμάσουμε μια σάλτσα πυκνή, δεμένη και λεία.ΣερβίρισμαΒάζουμε τη γαλοπούλα σε μεγάλη πιατέλα. Σε ξεχωριστές σαλτσιέρες βάζουμε τη σάλτσα μαύρου σκόρδου και το gravy.Τη γέμιση τη σερβίρουμε σε ξεχωριστή πιατέλα.Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε την γαλοπούλα με μια σαλάτα με πρασινάδες.Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.www.kathimerini.grΦωτογραφία: www.kathimerini.gr

Αστραφτερά τζάμια με τα πιο απλά υλικά: Τα μυστικά που θα σας σώσουν χρήματα και χρόνο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr