
Η βασιλόπιτα-κρεατόπιτα του Μοναχού Επιφάνιου
Όταν ο Μοναχός Επιφάνιος έγραφε για τις Πρωτοχρονιές των αναμνήσεών του στη Μακεδονία, είχε μοιραστεί με τον Γαστρονόμο και ετούτη εδώ την ξεχωριστή συνταγή για αλμυρή βασιλόπιτα με κρέας, πράσα και ξηρούς καρπούς.Μοναχός ΕπιφάνιοςΕικονογράφηση: Σωτήρης ΜαργέλοςΣε όλη τη Μακεδονία, στις πόλεις και στα χωριά, παλαιότερα που δεν υπήρχαν οι τηλεοράσεις, τον Άγιο Βασίλη τον ξέραμε αλλιώς. Ένας από τους τρεις Ιεράρχες, σοφός και ασκητικός, με μαύρα ράσα, ερχόταν από την Ανατολή να μας φέρει το νέο έτος με ευλογίες, ευημερία, υγεία και σοδειές. Κι εμείς, πιτσιρίκια τότε, τραγουδούσαμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα κάλαντα, διαφορετικά.Αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάξαμε και εμείς, χαθήκαμε, όπως λέει και το λαϊκό τραγούδι. Τώρα βρήκαμε άλλα, πιο φανταχτερά πράγματα, ζωηρά χρώματα, άλλες μυρωδιές, περισσότερες επιθυμίες και δικαιώματα, λιγότερα όνειρα και ακόμα λιγότερες υποχρεώσεις. Άλλαξε και ο Άγιος Βασίλης και έρχεται από τη Δύση πάνω σε άρμα που το σέρνουν τάρανδοι. Χοντρούλης, ντυμένος στα κόκκινα, με έναν σάκο δώρα και χαμογελαστός. Μας έμεινε όμως το έθιμο της βασιλόπιτας με το φλουρί.Βασιλόπιτα με κρέας (Κρεατόπιτα)Υλικά400 γρ. κιμάς χοιρινός, χοντροκομμένος400 γρ. μοσχάρι (ελιά), κομμένο με το μαχαίρι σε πολύ μικρά κυβάκια3 πράσα, ψιλοκομμένα3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα200 ml ελαιόλαδοαλάτι, πιπέριλίγο κύμινο, σε σκόνη250 γρ. κουκουνάρι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα, λευκά3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, προαιρετικάΓια το φύλλο1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κ.γ. αλάτι100 γρ. κορν φλάουρ1/2 λίτρο χλιαρό νερό150 ml ελαιόλαδοΔιαδικασίαΓέμισηΣοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρέας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ομοιόμορφα, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοανακατεύουμε και κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα μας, μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά. Βγάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη να ηρεμήσει.ΦύλλοΑρχίζουμε να ετοιμάζουμε τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να κολλάει. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Με το ένα θα κάνουμε φύλλα για το κάτω μέρος της πίτας και με το άλλο για το επάνω μέρος. Πλάθουμε το μισό ζυμάρι, το χωρίζουμε σε τρία μέρη και με τον πλάστη μας ανοίγουμε τρία μικρά πιτάκια με διάμετρο περίπου 20 εκ. Βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο – πιτάκι, λάδι, πιτάκι, λάδι, πιτάκι– και τα πλάθουμε όλα μαζί μέχρι να ανοίξει το φύλλο μας, έως τη διάμετρο του ταψιού μας. Έτσι έχουμε τρία φύλλα μαζί σε ένα. Τα απλώνουμε στο ταψί μας που το έχουμε αλείψει με λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Εδώ παρακαλώ μην ξεχάσετε το φλουρί. Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς με νερό τη βασιλόπιτα και τη στολίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, φουντούκια, αμύγδαλα κ.λπ., σχηματίζοντας έναν σταυρό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι στον φούρνο, για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να έχει ψηθεί και από κάτω.Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)Εικονογράφηση: Σωτήρης Μαργέλοςwww.gastronomos.gr
Το περπάτημα στο χιόνι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα – που σίγουρα δε θα σκεφτόσουν