Τα τυριά είναι από τα πιο κλασικά τρόφιμα που προσθέτουμε σε διάφορα πιάτα,
από ορεκτικά, πλατό τυριών και σαλάτες, μέχρι κυρίως πιάτα με κρέας, ζυμαρικά κ.ά.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Τα τυριά είναι από τα πιο κλασικά τρόφιμα που προσθέτουμε σε διάφορα πιάτα, από ορεκτικά, πλατό τυριών και σαλάτες, μέχρι κυρίως πιάτα με κρέας, ζυμαρικά κ.ά.
Μερικά τυριά είναι καλύτερα και πιο υγιεινά από άλλα και η επιλογή των σωστών δημιουργεί ένα νόστιμο γεύμα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνετε πρωτεΐνες, βιταμίνες και καλά βακτήρια.
Πολλοί διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι το τυρί, όπως οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, δεν πρέπει να είναι εκτός ορίων. «Τείνουμε να θεωρούμε το φαγητό είτε ως καλό είτε ως κακό για εμάς» είπε στην The Post η Λίζα Γιανγκ, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim».
Η Γιανγκ σημειώνει πως το τυρί «παρέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο, επομένως έχει σίγουρα μια θέση στη διατροφή μας», διευκρινίζοντας ότι τα παλαιωμένα τυριά βοηθούν στην πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Όσοι καταναλώνουν τυρί και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή υπέρταση. Μια μελέτη του 2020 -στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 145.000 άτομα, σε 21 χώρες- συμπέρανε πως η ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών οποιουδήποτε είδους μειώνει τον κίνδυνο που ενέχει κάθε πάθηση κατά 11% έως 24%.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη και μακροβιότερη ζωή.
Τα πέντε πιο υγιεινά τυριά που μπορείτε να προσθέσετε στο μενού σας:
Cottage
Το τυρί cottage είναι ένα ήπιο, φρέσκο, μαλακό τυρί που γνώρισε πρόσφατα αναγέννηση, καθώς εμφανίστηκε στο TikTok και υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τη Gen Z ως βασικό γαλακτοκομικό προϊόν.
Είναι ένα εύκολο υποκατάστατο της ρικότα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ πιάτο με ζυμαρικά ή ένα cheesecake με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το λατρεύουν επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνη – συνδυασμός που διατηρεί τη μυϊκή μάζα, σας κρατά χορτάτους όλη την ημέρα και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες παρά λίπος και υδατάνθρακες.
Η πρωτεΐνη καζεΐνη, συγκεκριμένα, έχει αμινοξέα που βοηθούν στην όρεξη, στην ενέργεια, στη διάθεση, στον καλύτερο ύπνο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, η διαδικασία πήξης δημιουργεί βακτήρια που είναι καλά για το έντερό σας. Δεν είναι περίεργο που ονομάστηκε ως «το πιο υγιεινό τυρί».
Επιλέξτε με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά αντί για χωρίς λιπαρά. Η κλινική διαιτολόγος Julia Zumpano είπε στην Cleveland Clinic: «Το τυρί cottage χωρίς λιπαρά μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη και δεν θα είναι τόσο χορταστικό».
Τσένταρ
Αφήστε μια απάντηση