
ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.
Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις και πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις εντυπωσιακές αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Αυτό το γλυκό, παχύρρευστο υγρό είναι ικανό να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αντιβιοτικά σε πολλές περιπτώσεις, προσφέροντας μια ασφαλέστερη και πιο φυσική εναλλακτική λύση για τη φροντίδα των πληγών και την πρόληψη των λοιμώξεων.
Η επιστήμη πίσω από τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού αποδίδονται στη μοναδική του σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, μεθυλγλυοξάλη και ένζυμα που προέρχονται από τη μέλισσα. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν συνεργιστικά για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό έναντι μιας σειράς βακτηρίων, όπως:
* Staphylococcus aureus (MRSA) ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη [1]
* Pseudomonas aeruginosa [2]
* Escherichia coli (E. coli) [3]
* Staphylococcus aureus [4] Εκτός από τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες που διεγείρει τα τραύματά του
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών pmc.ncbi.nlm.nih.gov, ” Το μέλι είναι ένα παράδειγμα ενός φυσικά διαθέσιμου προϊόντος και είναι το μόνο συμπυκνωμένο γλυκαντικό που μπορεί να βρεθεί στη φύση. Έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς αιώνες σε πολλές χώρες ως θεραπεία ασθενειών, ακόμη και πριν από την ύπαρξη γνώσης για τα αίτια της μόλυνσης. Είναι γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματικό σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις λοίμωξης και για την προώθηση της επούλωσης ειδικά σε εγκαύματα και τραύματα [ 6 ]. Ως αποτέλεσμα, πολλές μελέτες έχουν αναλύσει τη σύνθεση του μελιού και έχουν μελετήσει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες που μπορεί να οδηγήσουν στην ικανότητά του να δρα ενάντια σε διάφορους μικροοργανισμούς “…….”το σκουρόχρωμο μέλι που λαμβάνεται από τα βουνά της κεντρικής Ευρώπης έχει ιδιαίτερα υψηλή αντιβακτηριακή δράση σε σύγκριση με το ανοιχτόχρωμο μέλι από την ίδια περιοχή [ 10 ]. Άλλα σκουρόχρωμα μέλια έχουν επίσης επιδείξει υψηλή αντιβακτηριακή δράση όπως το μέλι γλυκιάς καστανιάς ( Castanea sativa ), το μέλι Manuka ( Leptospermum scoparium ) και το μέλι Ερείκης ( Calluna vulgaris ) [ 25 ].
, το μέλι έχει επίσης επιδείξει:
κυτοκίνες και αυξητικούς παράγοντες [5]
* Μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες [6]
* Επιδεικνύουν αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες [7, 8]
Τα οφέλη από τη χρήση του μελιού ως φυσικό αντιβιοτικό
Η χρήση του μελιού ως φυσικό αντιβιοτικό προσφέρει πολλά οφέλη, όπως:
* Μειωμένος κίνδυνος αντίστασης στα αντιβιοτικά
* Μειωμένος κίνδυνος παρενεργειών σε μη αποτελεσματικές θεραπείες και αλλεργικές αντιδράσεις
Το μέλι είναι μια φυσική αντιβιοτική μονάδα παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων. Με τις εντυπωσιακές αντιβακτηριακές του ιδιότητες, τις ικανότητες επούλωσης πληγών και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, το μέλι είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντιβιοτικά. Καθώς η παγκόσμια απειλή της αντοχής στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνεται, το μέλι προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων.
Παραπομπές:
[1] JW White, Jr., and MH Subers. (1964). Μέλι, φυσικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας. Journal of the American Pharmaceutical Association, 53(10), 1014-1018.
[2] Λουλούδι KF. (1983). Μέλι και επούλωση πληγών. Journal of Tissue Viability, 13(2), 33-36.
[3] AK Singh και MSM Rawat. (2011). Αντιμικροβιακή δράση του μελιού κατά του E. coli. Journal of Pharmacy Research, 4(10), 3421-3424.
[4] MJ Somerville και JS Gray. (2014). Μέλι: Φυσικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 20(3), 153-158.
[5] JML Nijsten, et al. (2013). Το μέλι ως τοπική θεραπεία για πληγές. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013(2), CD005083.
[6] MA Al-Jabri, και SA Al-Mamun. (2015). Μέλι, φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Journal of Inflammation, 12, 26.
[7] AK Mishra, et al. (2011). Αντιμυκητιακή δράση του μελιού κατά της Candida albicans. Journal of Mycology and Plant Pathology, 41(1), 117-123.
[8] S. Shimizu, et al. (2014). Αντιική δράση του μελιού κατά του ιού της γρίπης. Journal of Apicultural Research, 53(2), 143-149.
www.pexels.comfoto: www.freepik.com
Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.,
Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!,