Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΝΕΦΡΑ

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΝΕΦΡΑ

Υγιή νεφρά: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Η διατήρηση υγιών νεφρών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία. Τα νεφρά μας παίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα των αποβλήτων και των υπερβολικών υγρών από το σώμα μας, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες τροφές θεωρούνταν απεριόριστες για άτομα με νεφρικά προβλήματα, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει νέο φως σε αυτές τις προηγουμένως απαγορευμένες τροφές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία των νεφρών, μπορούν στην πραγματικότητα να είναι ευεργετικές με μέτρο.

Μύθος που πρέπει να ξεχάσετε: “Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φασόλια έχουν πάρα πολύ φώσφορο”

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα www.kidney.org για την υγεία των νεφρών,

ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που χτίζει γερά οστά και διατηρεί υγιή άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να αφαιρέσουν την περίσσεια του φωσφόρου από το αίμα, μπορεί να τραβήξει το ασβέστιο από τα οστά σας ή να οδηγήσει σε επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες και την καρδιά. Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών αν δεν ελέγχετε τον φώσφορο μέσω της διατροφής ή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φασόλια περιέχουν φώσφορο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Το σώμα σας απορροφά μόνο το 50% του φωσφόρου από μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης! Απορροφάτε το 80% έως 100% του φωσφόρου από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα φωσφόρου.

Για παράδειγμα:

Μισό φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχει περίπου 200 mg φωσφόρου, αλλά το σώμα σας θα απορροφήσει μόνο το μισό από αυτό, περίπου 100 mg.
Μισό φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη με πλήρες γάλα περιέχει 328 mg φωσφόρου, από τα οποία θα απορροφήσετε 262 έως 328 mg.

Ποιά είναι τα πρόσθετα φωσφόρου για να προσέχετε:

Εξαμετα-φωσφορικό νάτριο

Φωσφορικό όξινο ασβέστιο

Φωσφορικό τρινάτριο

Φωσφορικό δινάτριο

Τριπολυφωσφορικό νάτριο

Φωσφορικό μονονάτριο

Πυροφωσφορικό τετρανάτριο

Φωσφορικό οξύ

Τα τρόφιμα που κάποτε ήταν απαγορευμένα

Ένα από τα τρόφιμα που κάποτε θεωρούνταν ταμπού για άτομα με προβλήματα νεφρών είναι τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με μέτρια πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου.

Ένα άλλο τρόφιμο που κάποτε θεωρούνταν απαγορευμένο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την υγεία των νεφρών. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρες στα νεφρά.

Η εκπληκτική αλήθεια για τα ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα και τα αθλητικά ποτά είναι γνωστό από καιρό ότι είναι επιβλαβή για την υγεία των νεφρών. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί να είναι ευεργετική για τη λειτουργία των νεφρών. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά και οι ηλεκτρολύτες που υπάρχουν σε αυτά τα ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου.

Η σημασία της μετριοπάθειας

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία των νεφρών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των νεφρών, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου. Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των νεφρών από βλάβες.

Συμπερασματικά, το κλειδί για τη διατήρηση υγιών νεφρών είναι να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα. Ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να θεωρούνταν εκτός ορίων στο παρελθόν, η μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ευεργετική για την υγεία των νεφρών.

Διαβάστε ακόμα