Πεντανόστιμη γρήγορη πιτούλα:
-
Χωρίς λευκό αλεύρι
-
Χωρίς ζάχαρη
-
Με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο
-
Κατάλληλη για διαβητική διατροφή
Επιλογή αλευριού:
Για βάση πίτας ιδανική για διαβητικούς, προτείνεται:
-
Αλεύρι από αλεύρι ντίνκελ (spelt) ολικής άλεσης
-
Ή αλεύρι βρώμης
Αυτά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιες φυτικές ίνες που καθυστερούν την απορρόφηση υδατανθράκων κι ευνοούν την επίπεδη κοιλιά
Υλικά για τη ζύμη:
-
2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης ή ντίνκελ ολικής
-
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
1/2 κουταλάκι αλάτι
-
1 κουταλάκι μηλόξυδο
-
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό (προσθέτεις όσο χρειαστεί)
Προαιρετικά: 1 κουταλάκι baking powder (χωρίς αλουμίνιο)
Γέμιση 1: Πίτα με χόρτα
-
500 γρ. χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, ραδίκια, καυκαλήθρες)
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
-
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Άνηθος, δυόσμος ή μάραθος
-
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Προσοχή: Χωρίς ρύζι και χωρίς φέτα, για ακόμα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
Γέμιση 2 (προαιρετικά): Πίτα με τυρί
-
150 γρ. ανθότυρο ή cottage (χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες)
-
1 αυγό
-
Λίγος άνηθος
Εκτέλεση:
-
Ζύμη: Ανακάτεψε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ελαστική και να μη κολλάει. Άφησέ τη να ξεκουραστεί 20 λεπτά.
-
Γέμιση: Σοτάρισε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα χόρτα και τα μυρωδικά και άφησέ τα να μαραθούν. Άφησέ τα να κρυώσουν.
-
Άπλωμα: Χώρισε τη ζύμη στα 2. Άνοιξε δύο φύλλα (ένα για κάτω, ένα για πάνω) ή απλά πίεσε με τα δάχτυλα να απλωθεί σε λαδόκολλα.
-
Συναρμολόγηση: Βάλε το πρώτο φύλλο σε ταψί, πρόσθεσε τη γέμιση και κάλυψε με το δεύτερο φύλλο.
-
Ψήσιμο: 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Πότε μπορεί να καταναλωθεί
-
Ιδανικό γεύμα για μεσημέρι ή βραδινό
-
Συνοδεύεται με σαλάτα
-
Δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο