ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Σοκολατένια κρέμα χωρίς γάλα και ζάχαρη: το ελαφρύ γλυκό που δεν ανεβάζει το ζάχαρο
Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.
Αν ψάχνεις για ένα γλυκό που να είναι σοκολατένιο, εύκολο και κατάλληλο για δίαιτα ή για όσους έχουν πρόβλημα με τη γλυκόζη, τότε αυτή η κρέμα είναι ιδανική. Δεν περιέχει γάλα, ζάχαρη ή αυγά, ενώ χάρη στο νισεστέ και στο κακάο προσφέρει πλούσια γεύση χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό. Μπορεί να ενταχθεί σε διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σε καθημερινό μενού για διαβητικούς.
Γιατί να επιλέξεις αυτή την κρέμα
Η συνταγή αυτή είναι βασισμένη στο νισεστέ, δηλαδή το άμυλο αραβοσίτου, το οποίο είναι εύπεπτο και ελαφρύ. Αντί για γάλα, χρησιμοποιείται απλό νερό, και αντί για ζάχαρη, στέβια ή ερυθριτόλη. Το κακάο δίνει έντονη γεύση σοκολάτας, ενώ η μαύρη σοκολάτα 85 τοις εκατό (αν χρησιμοποιηθεί) ενισχύει την απόλαυση χωρίς να ανεβάζει πολύ το γλυκαιμικό φορτίο.
Η απλότητά της κάνει αυτή τη συνταγή κατάλληλη και για περιόδους νηστείας, για άτομα με δυσανεξία στο γάλα ή για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη.
Υλικά
-
500 ml νερό
-
2,5 κουταλιές της σούπας νισεστέ
-
1,5 κουταλιά κακάο χωρίς ζάχαρη
-
1–1,5 κουταλιά στέβια ή ερυθριτόλη
-
30 γρ. μαύρη σοκολάτα 85 τοις εκατό (προαιρετικά)
-
Βανίλια ή κανέλα για άρωμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλε το νερό, το κακάο, το νισεστέ και τη στέβια.
-
Ανακάτεψε με σύρμα για να διαλυθούν καλά τα υλικά.
-
Βάλε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει.
-
Αν θέλεις, πρόσθεσε τη μαύρη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και άφησέ τη να λιώσει.
-
Όταν η κρέμα γίνει λεία και πηχτή, κατέβασε από τη φωτιά και μοίρασέ τη σε μπολάκια.
-
Σέρβιρε χλιαρή ή κρύα από το ψυγείο.
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια
-
Θερμίδες: περίπου 60–80
-
Υδατάνθρακες: 12–15 γραμμάρια
-
Λίπος: 2–3 γραμμάρια
-
Πρωτεΐνη: 1–2 γραμμάρια
-
Γλυκαιμικός δείκτης: 40–45 (χαμηλός)
Η χρήση της στέβιας ή της ερυθριτόλης αντί για ζάχαρη βοηθά στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να στερεί τη γλυκιά γεύση. Το κακάο, από την άλλη, περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη διάθεση.
Για ποιους είναι κατάλληλη
-
Για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου
-
Για διαβητικούς που προσέχουν τη γλυκόζη τους
-
Για νηστεία ή vegan διατροφή
-
Για παιδιά που θέλουν γλυκό χωρίς βαριά υλικά
-
Για όσους αποφεύγουν γάλα, αυγά ή ζάχαρη
Ιδέες για σερβίρισμα
Μπορείς να προσθέσεις από πάνω:
-
λίγη κανέλα ή κακάο σε σκόνη
-
τριμμένη μαύρη σοκολάτα
-
ψημένους ξηρούς καρπούς ή λιναρόσπορο
-
λεπτές φέτες μπανάνας ή φράουλας (αν δεν σε προβληματίζουν οι υδατάνθρακες)
Συμβουλή για ακόμη πιο ελαφριά εκδοχή
Αν θέλεις ακόμη λιγότερες θερμίδες, μπορείς να παραλείψεις τη σοκολάτα και να κρατήσεις μόνο το κακάο και τη στέβια. Έτσι θα έχεις μια κρέμα με μόλις 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ακόμη χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.