ΡΙΞΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΙΑ

Τα σφουγγάρια κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ  Journal of Environmental Health, σε πολλά σπίτια βρέθηκαν βακτήρια όπως E. coli και Salmonella σε οικιακά σφουγγάρια, ακόμη και όταν αυτά φαινομενικά φαίνονταν καθαρά. Το πρόβλημα είναι ότι τα σφουγγάρια διατηρούν υγρασία, υπολείμματα τροφών και λίπη – ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια.

Ωστόσο, υπάρχει μια απλή και οικονομική λύση που μπορεί να μειώσει δραστικά τη μικροβιακή επιβάρυνση: το αλάτι.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Το αλάτι έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτες από το University of Michigan και άλλους επίσημους φορείς επιβεβαιώνουν ότι το αλάτι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη βακτηρίων μέσω της ώσμωσης. Δηλαδή, αφαιρεί το νερό από τα κύτταρα των βακτηρίων, στερώντας τους το περιβάλλον που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Επίσης, όταν διαλύεται σε νερό, δημιουργεί ένα διάλυμα που βοηθά στο σπάσιμο των λιπαρών υπολειμμάτων στα σφουγγάρια, ενισχύοντας τη διαδικασία καθαρισμού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

1. Δημιουργία διαλύματος
Σε ένα μπολ με ζεστό νερό (όχι καυτό), διαλύστε ¼ φλιτζανιού αλάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό επιτραπέζιο, θαλασσινό ή αλάτι kosher. Ανακατέψτε καλά ώστε να διαλυθεί πλήρως.

2. Μούλιασμα
Βυθίστε το σφουγγάρι μέσα στο διάλυμα. Αφήστε το για 6 έως 12 ώρες. Ιδανικά, αφήστε το όλη τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.

3. Ξέβγαλμα
Ξεπλύνετε το σφουγγάρι με καθαρό, τρεχούμενο νερό. Πιέστε το καλά για να φύγει όλο το νερό και τα υπολείμματα.

4. Στέγνωμα
Τοποθετήστε το σε όρθια θέση, σε καλά αεριζόμενο σημείο. Το στέγνωμα είναι απαραίτητο για να αποτραπεί νέα ανάπτυξη βακτηρίων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  • Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για περισσότερες από 2-3 εβδομάδες. Όπως αναφέρει το NSF International, ακόμα και με σωστή απολύμανση, τα σφουγγάρια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

  • Αποφεύγετε να αφήνετε το σφουγγάρι βρεγμένο στον πάγκο ή στο νεροχύτη. Η υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων.

  • Αν δείτε ξεφτισμένες άκρες, δυσάρεστη μυρωδιά ή αποχρωματισμό, αντικαταστήστε το άμεσα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

  • Οικονομία: Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβά καθαριστικά ή ειδικά απολυμαντικά. Το αλάτι υπάρχει ήδη στην κουζίνα σας.

  • Οικολογία: Χωρίς χημικά, χωρίς πλαστικές συσκευασίες, φιλικό για το περιβάλλον.

  • Ασφάλεια: Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή εισπνοής χημικών ενώσεων.

  • Αποτελεσματικότητα: Έρευνες από το Rutgers University έδειξαν ότι απλές τεχνικές όπως το αλάτι ή το ξίδι μειώνουν σημαντικά το μικροβιακό φορτίο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

  • Κάθε εβδομάδα, μπορείτε να εναλλάσσετε το διάλυμα αλατιού με ξίδι ή λεμόνι για ακόμη πιο αποτελεσματικό καθαρισμό.

  • Χρησιμοποιείτε διαφορετικά σφουγγάρια για διαφορετικές επιφάνειες (π.χ. άλλο για πιάτα, άλλο για πάγκους).

  • Για πιο βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να βάλετε το βρεγμένο σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό – προσοχή να μην έχει μεταλλικά μέρη.

Η χρήση αλατιού για την απολύμανση των σφουγγαριών είναι μια έξυπνη, αποδοτική και ασφαλής μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από όλους. Δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ειδικά προϊόντα. Αν εντάξετε αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά σας, θα εξασφαλίσετε καθαρότερα σφουγγάρια, λιγότερα μικρόβια στην κουζίνα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα εργαλεία καθαρισμού σας.

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.
Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!
Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή