Τι είναι οι κρίσεις διάρροιας και γιατί συμβαίνουν
ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!
Οι κρίσεις διάρροιας χαρακτηρίζονται από ξαφνικές, υδαρείς και συχνές κενώσεις που επαναλαμβάνονται έντονα μέσα στην ημέρα ή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για μια απλή περαστική διαταραχή. Σε πολλές περιπτώσεις, κρύβουν από πίσω τους χρόνιες παθήσεις ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζουν την κρίση διάρροιας ως ένα σύμπτωμα που πρέπει να διερευνάται όταν εμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από επιπλέον ενδείξεις όπως πυρετό ή αίμα.
Γαστρεντερικές λοιμώξεις
Η πιο συχνή αιτία κρίσεων διάρροιας είναι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος. Ιοί όπως ο νοροϊός και ο ροταϊός, βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο, ή παράσιτα όπως η γιάρδια, προσβάλλουν το έντερο και προκαλούν απότομη, έντονη διάρροια. Οι λοιμώξεις αυτές μεταδίδονται από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και είναι πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Πρόκειται για λειτουργική διαταραχή του εντέρου, χωρίς οργανική βλάβη, που όμως προκαλεί συχνές κρίσεις διάρροιας, φουσκώματα, κράμπες και εναλλαγή με δυσκοιλιότητα. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει έως και το 15% του πληθυσμού, σύμφωνα με το American College of Gastroenterology. Το στρες, οι ορμονικές μεταβολές και η διατροφή φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην έξαρση των επεισοδίων.
Τροφικές δυσανεξίες και ευαισθησίες
Η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος), η γλουτένη και άλλα συστατικά των τροφών μπορεί να προκαλούν έντονες κρίσεις διάρροιας σε άτομα με δυσανεξία ή ευαισθησία. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το έντερο όταν υπάρχει πρόσληψη γλουτένης. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σημειώνει πως η ακριβής διάγνωση μέσω εξετάσεων είναι απαραίτητη ώστε να μην αποκλειστούν σημαντικές ομάδες τροφίμων χωρίς λόγο.
Παρενέργειες από φάρμακα και αντιβιοτικά
Πολλά φάρμακα και κυρίως τα αντιβιοτικά, επηρεάζουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε κρίσεις διάρροιας. Η Mayo Clinic αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται και φλεγμονή του παχέος εντέρου λόγω του βακτηρίου Clostridioides difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια μετά από χορήγηση αντιβιοτικών.
Ψυχολογικοί παράγοντες
Το άγχος και η ψυχική ένταση επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου. Ο λεγόμενος “δεύτερος εγκέφαλος”, δηλαδή το εντερικό νευρικό σύστημα, αντιδρά σε καταστάσεις στρες με αυξημένη δραστηριότητα που προκαλεί διάρροια. Μελέτες του Harvard Medical School επιβεβαιώνουν ότι ο ψυχολογικός παράγοντας έχει σημαντική επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα.
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι δύο χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που προκαλούν σοβαρές κρίσεις διάρροιας, συχνά με αίμα και βλέννα, πόνο στην κοιλιά και εξάντληση. Οι νόσοι αυτές απαιτούν ιατρική παρακολούθηση και αντιμετωπίζονται με συνδυασμό φαρμάκων και διατροφής.
Πότε χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση
Η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν:
-
Η διάρροια διαρκεί πάνω από 2–3 ημέρες
-
Υπάρχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
-
Υπάρχει έντονη κόπωση, αφυδάτωση, πυρετός ή απώλεια βάρους
-
Επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στον μήνα