ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Κεράσια: το γλυκό φρούτο που βοηθά στον ύπνο, τη λιποδιάλυση και τη λάμψη της επιδερμίδας

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

ΚΕΡΑΣΙΑ: Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Αν υπάρχει ένα φρούτο που κουβαλά μέσα του όλη τη φροντίδα του καλοκαιριού, αυτό είναι το κεράσι. Μικρό, ζουμερό, ευχάριστο στην υφή και πλούσιο σε διατροφική αξία, το κεράσι δεν είναι απλώς ένα εποχικό γλυκάκι. Είναι μια φυσική ασπίδα υγείας. Από τη βελτίωση του ύπνου μέχρι τη συμβολή στη λιποδιάλυση και την υποστήριξη της επιδερμίδας, τα κεράσια έχουν μια θέση στην καθημερινή διατροφή κάθε ανθρώπου που θέλει να φροντίσει τον εαυτό του με φυσικό τρόπο.

Φυσική υποστήριξη στη λιποδιάλυση

Τα κεράσια είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά. Έρευνα από το University of Michigan δείχνει ότι η κατανάλωση κερασιών βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους, κυρίως όταν εντάσσεται σε ισορροπημένη διατροφή. Οι ανθοκυανίνες, οι χρωστικές που δίνουν στα κεράσια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, φαίνεται ότι βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ και μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση γλυκών κερασιών για 28 ημέρες μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και βελτίωσε τη μεταβολική απόκριση σε πειραματόζωα με μεταβολικό σύνδρομο.

Βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου

Αν έχεις δυσκολία στον ύπνο, τα κεράσια μπορεί να είναι ένας γλυκός και απλός σύμμαχος. Σύμφωνα με μελέτη του Louisiana State University, η κατανάλωση χυμού από κεράσια Montmorency αύξησε σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο λόγος είναι η φυσική τους περιεκτικότητα σε μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι άτομα που κατανάλωσαν χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες είχαν καλύτερη διάρκεια ύπνου και λιγότερα επεισόδια αφύπνισης μέσα στη νύχτα.

Λάμψη και προστασία της επιδερμίδας

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει το δέρμα από οξειδωτική φθορά. Σύμφωνα με το Oregon State University, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αναγέννηση της επιδερμίδας και στη μείωση των λεπτών γραμμών.

Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν, όπως οι πολυφαινόλες και οι φλαβονοειδείς ενώσεις, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να προσφέρει φυσική αντιφλεγμονώδη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά όταν το καλοκαίρι το δέρμα εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο.

Υποστηρίζουν τις αρθρώσεις και μειώνουν φλεγμονές

Αν ταλαιπωρείσαι από πόνους στις αρθρώσεις, τα κεράσια ίσως σου προσφέρουν ανακούφιση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatism δείχνει ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας έως και 35%. Ο συνδυασμός αντιφλεγμονωδών ουσιών και βιταμινών συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ουρικού οξέος.

foto: www.freepik.com

Για όσους ασκούνται εντατικά, τα κεράσια μειώνουν επίσης τον μυϊκό πόνο μετά την προπόνηση, όπως αποδείχθηκε από έρευνα του British Journal of Sports Medicine.

Καρδιακή προστασία και κυκλοφορικό

Η τακτική κατανάλωση κερασιών φαίνεται να έχει θετική επίδραση και στην καρδιά. Το American Journal of Clinical Nutrition ανέδειξε ότι οι πολυφαινόλες των κερασιών σχετίζονται με βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση των επιπέδων κακής χοληστερίνης LDL. Η αντιφλεγμονώδης και αγγειοδιασταλτική τους δράση στηρίζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία.

Πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Τα κεράσια καταναλώνονται εύκολα ωμά, ως σνακ, αλλά και σε σαλάτες, smoothies, χυμούς ή γιαούρτι. Καλό είναι να τα προτιμάς στην εποχή τους, ενώ αν επιλέγεις κατεψυγμένα ή αποξηραμένα, έλεγξε να μην περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Προσοχή χρειάζεται σε άτομα με ευαισθησία σε σαλικυλικά ή με προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά, λόγω του υψηλού ποσοστού οξαλικών.

Συμπέρασμα

Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα καλοκαιρινά φρούτα. Δεν είναι απλώς γλυκά και ευχάριστα. Υποστηρίζουν την υγεία με πολλαπλούς τρόπους: ενισχύουν τη λιποδιάλυση, βοηθούν στον ύπνο, προστατεύουν το δέρμα και τις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα προσφέρουν αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση. Μια μικρή χούφτα κεράσια κάθε μέρα μπορεί να γίνει μια γλυκιά κίνηση φροντίδας για τον οργανισμό σου.

Παραδοσιακή συνταγή αποτοξίνωσης με κοτσάνια κερασιών (μίσχους), γνωστή για τη διουρητική και αποσυμφορητική δράση της. Είναι ήπια, φυσική και βοηθά σε περιόδους κατακράτησης, φουσκώματος ή ελαφριάς αποτοξίνωσης μετά από υπερβολές.

 Τσάι αποτοξίνωσης με κοτσάνια κερασιών

Υλικά:

  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κοτσάνια κερασιών (ξερά ή φρέσκα)

  • 500 ml νερό (2 φλιτζάνια περίπου)

Εκτέλεση:

  1. Αν έχεις φρέσκα κοτσάνια, ξέπλυνέ τα καλά και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο για 2–3 ημέρες ή χρησιμοποίησε τα φρέσκα απευθείας αν είναι καθαρά.

  2. Βάλε το νερό να βράσει σε μικρό κατσαρολάκι.

  3. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίξε μέσα τα κοτσάνια.

  4. Χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε για 8–10 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι.

  5. Σβήσε τη φωτιά, άφησε το ρόφημα να «σταθεί» για άλλα 5 λεπτά.

  6. Σούρωσε και πιες.

Πώς το πίνεις:

  • Μπορείς να πίνεις 1–2 φλιτζάνια την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί και νωρίς το απόγευμα.

  • Μην το καταναλώνεις πολύ αργά το βράδυ, γιατί μπορεί να αυξήσει την ούρηση.

Προσοχή:

  • Δεν συνιστάται για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή λήψη διουρητικών φαρμάκων, χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

  • Αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, ρώτησε πρώτα τον γιατρό σου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×