ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Μυστικά για να μην χαλάνε τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγείο – Κάνε αυτά μετά το supermarket
Η σπατάλη φρέσκων τροφίμων είναι ένα από τα πιο συχνά και δαπανηρά προβλήματα στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), περίπου το 30% των τροφίμων παγκοσμίως πετιούνται, με μεγάλο μέρος να αφορά φρούτα, λαχανικά και άλλα ευπαθή προϊόντα. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι οι σωστοί χειρισμοί μετά την επιστροφή από το supermarket μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη φρεσκάδα των τροφίμων και να μειώσουν τη σπατάλη. Η σωστή αποθήκευση στο ψυγείο, οι θερμοκρασίες και η οργάνωση παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Γιατί χαλάνε γρήγορα τα φρέσκα τρόφιμα στο ψυγείο
Τα φρέσκα προϊόντα χαλάνε λόγω ανάπτυξης μικροοργανισμών, οξείδωσης και απώλειας υγρασίας. Εάν τοποθετούνται σε λάθος σημείο του ψυγείου ή δεν πλένονται και αποθηκεύονται σωστά, επιταχύνεται η αποσύνθεση. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα όταν η θερμοκρασία ψυγείου είναι πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου ή όταν υγρασία και αέρας κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.
Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά την επιστροφή από το supermarket
Ο καθαρισμός των ραφιών με ξύδι ή αραιό σαπούνι εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς και απομακρύνει την κακοσμία. Το Πανεπιστήμιο Cornell επισημαίνει ότι οι επιμολύνσεις από προηγούμενα τρόφιμα είναι βασικός παράγοντας αλλοίωσης νέων προϊόντων.
2. Μην πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την αποθήκευση
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τονίζει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να πλένονται πριν αποθηκευτούν γιατί η υγρασία επιταχύνει την ανάπτυξη μυκήτων. Καλύτερα να πλένονται ακριβώς πριν την κατανάλωση.
3. Διατήρησε τις χαμηλές θερμοκρασίες
Το ψυγείο πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 3-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάψυξη στους -18. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαιώνει ότι αυτή η θερμοκρασία ελαχιστοποιεί την ανάπτυξη βακτηρίων και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων τροφίμων.
4. Χώρισε τα προϊόντα σε κατηγορίες
Τα ευπαθή (τυριά, αλλαντικά, ψάρι, κρέας) τοποθετούνται στα χαμηλότερα ράφια
Τα φρούτα και τα λαχανικά στις συρταριέρες με ρυθμιζόμενο αερισμό
Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά στα μεσαία ράφια
Ποτέ τα αυγά στην πόρτα – εκεί αλλάζει συχνά η θερμοκρασία
Τεχνικές αποθήκευσης που κάνουν τη διαφορά
1. Χαρτί κουζίνας σε σακούλες και μπολ
Τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι ή το σπανάκι, διατηρούνται καλύτερα αν τυλιχτούν με απορροφητικό χαρτί που θα τραβήξει την υγρασία. Σύμφωνα με το University of California, αυτή η μέθοδος μειώνει την αλλοίωση κατά 30%.
2. Διάτρητες σακούλες και δοχεία με καπάκι
Ορισμένα φρούτα, όπως τα σταφύλια ή τα μούρα, πρέπει να αποθηκεύονται σε δοχεία με χαλαρό καπάκι ή τρύπες, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας. Αυτό αποτρέπει τη συγκέντρωση υγρασίας.
3. Ξεχώρισε τα προϊόντα που εκπέμπουν αιθυλένιο
Ορισμένα φρούτα, όπως τα μήλα και οι μπανάνες, εκπέμπουν αιθυλένιο – ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση και τη σήψη. Το Πανεπιστήμιο Purdue προτείνει να μην αποθηκεύονται μαζί με λαχανικά ή άλλα φρούτα ευπαθή στο αιθυλένιο.
Τι πρέπει να αποφεύγεται πάντα
Μην βάζεις ζεστά φαγητά κατευθείαν στο ψυγείο
Μην γεμίζεις υπερβολικά τα ράφια – χρειάζεται χώρος για σωστή κυκλοφορία αέρα
Μην αφήνεις πλαστικές σακούλες κλειστές – προκαλούν υγρό περιβάλλον
Η σωστή διαχείριση των φρέσκων τροφίμων ξεκινά αμέσως μετά την αγορά τους. Η θερμοκρασία, η υγρασία, η καθαριότητα και η ταξινόμηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Με βάση τις οδηγίες διεθνών οργανισμών και πανεπιστημίων, η πρόληψη αλλοιώσεων εξαρτάται κυρίως από το πώς αποθηκεύουμε και οργανώνουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
Αν ενσωματώσεις αυτές τις απλές πρακτικές, όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά θα απολαύσεις και τρόφιμα πιο φρέσκα και ασφαλή για μεγαλύτερο διάστημα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.