ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ 60

ΤΑ 5 ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 60

Τα 5 πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στα 60+

Μετά την ηλικία των 60 ετών, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν. Το σώμα δεν απορροφά με την ίδια αποτελεσματικότητα τις θρεπτικές ουσίες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η φθορά των κυττάρων επιταχύνεται. Η σωστή διατροφή δεν είναι απλώς υποστηρικτική, αλλά ουσιαστικό εργαλείο για πρόληψη και ποιότητα ζωής.

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα πέντε πιο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μετά τα 60, βάσει ερευνών από πανεπιστήμια και οργανισμούς όπως το Harvard, το Mayo Clinic, το National Institutes of Health (NIH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

1. Βιταμίνη D – Για γερά οστά και ισχυρό ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών. Μετά τα 60, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μείωση στην ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D μέσω του ήλιου. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, κατάθλιψης και έκπτωσης γνωστικών λειτουργιών.
Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι περίπου 800 IU ημερησίως, με συμπληρώματα ή τροφές όπως λιπαρά ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

2. Ασβέστιο – Το θεμέλιο της σκελετικής υγείας

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και τη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Μετά την εμμηνόπαυση, στις γυναίκες, και μετά τα 65 στους άνδρες, ο ρυθμός απώλειας οστικής μάζας επιταχύνεται.

Το NIH και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προτείνουν τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως για άτομα άνω των 60. Καλές πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα ροφήματα.

3. Βιταμίνη Β12 – Για μνήμη, ενέργεια και νευρικό σύστημα

Η βιταμίνη B12 είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρολογική υγεία, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πνευματική διαύγεια.
Μετά τα 60, το στομάχι παράγει λιγότερη γαστρική οξύτητα, μειώνοντας την απορρόφηση της B12 από τις τροφές.

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, χαμηλά επίπεδα B12 μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, απώλεια μνήμης, ακόμα και σύγχυση που συχνά συγχέεται με άνοια.
Η πρόσληψη μπορεί να γίνει μέσω κρέατος, ψαριών, αυγών ή συμπληρωμάτων. Εναλλακτικά, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά) είναι χρήσιμα για χορτοφάγους.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα – Για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τις φλεγμονές

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικά στην καρδιαγγειακή προστασία και τη μείωση των φλεγμονών.

Μελέτη του Harvard Medical School σε άτομα άνω των 60 έδειξε ότι η τακτική πρόσληψη EPA και DHA (τα βασικά ω-3) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Τα ω-3 βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος. Για όσους δεν καταναλώνουν ψάρια, προτείνεται ιχθυέλαιο ή έλαιο φυκιών ως εναλλακτική.

5. Πρωτεΐνη – Για τη μυϊκή μάζα και το ανοσοποιητικό

Η απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) είναι κοινή με την ηλικία και επηρεάζει την ισορροπία, τη δύναμη και την αντοχή. Η πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στη γρήγορη αποκατάσταση από ασθένειες ή τραυματισμούς.

Η European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) προτείνει 1-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για άτομα άνω των 65.
Καλή ποιότητα πρωτεΐνης παρέχεται από αυγά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Τι να προσέξεις

Είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος σε τακτική βάση των επιπέδων των παραπάνω συστατικών μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως υπερβιταμίνωση ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Η διατροφή παύει να είναι θέμα μόνο εμφάνισης και γίνεται καθοριστική για την επιβίωση, την ανεξαρτησία και τη συνολική ποιότητα ζωής. Η βιταμίνη D, το ασβέστιο, η B12, τα ω-3 λιπαρά και η πρωτεΐνη αποτελούν βασικούς πυλώνες μιας διατροφής που υποστηρίζει σώμα και πνεύμα.

Η ενσωμάτωσή τους μέσα από φυσικές τροφές, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση, επαρκή ύπνο και περιορισμό του στρες, δημιουργεί ένα προστατευτικό δίχτυ πρόληψης και ευεξίας για τα χρόνια που ακολουθούν.

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή