ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΩΡΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΩΣ.
Πεταλούδες στα ντουλάπια της κουζίνας – Πώς να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά
Οι μικρές πεταλούδες που εμφανίζονται στα ντουλάπια της κουζίνας, γνωστές και ως σκόροι τροφίμων ή αποθηκών, δεν είναι απλώς ενοχλητικές. Είναι έντομα που προσβάλλουν τα τρόφιμα και μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια ή μύκητες. Η πιο συχνή μορφή είναι η Plodia interpunctella, γνωστή και ως Indian meal moth, η οποία αναπτύσσεται σε προϊόντα όπως αλεύρι, δημητριακά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, βότανα και ζωοτροφές.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε οδηγό για καταπολέμηση παρασίτων καταγράφει τους σκόρους τροφίμων ως από τα πιο επίμονα οικιακά παράσιτα, με ραγδαίο κύκλο ανάπτυξης και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Η αντιμετώπισή τους χρειάζεται σωστό καθαρισμό, πρόληψη και φυσικά μέσα.
Οι σκόροι δεν έρχονται πάντα απ’ έξω. Συχνά μεταφέρονται μέσα σε μολυσμένες συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο. Σύμφωνα με το United States Environmental Protection Agency, τα αυγά του εντόμου μπορεί να υπάρχουν ήδη σε αλεύρι, ρύζι ή καρπούς πριν καν ανοίξουμε τη συσκευασία.
Μόλις βγουν οι προνύμφες, τρέφονται με το προϊόν και μετά μεταμορφώνονται σε μικρές πεταλούδες με καφέ ή γκρι φτερά. Πετούν κυρίως τη νύχτα και κρύβονται σε ρωγμές και γωνίες ντουλαπιών.
Πώς να τις αναγνωρίσεις
Τα κύρια σημάδια παρουσίας σκόρων τροφίμων είναι:
Ιστός σαν λεπτό μετάξι μέσα σε πακέτα
Μαυράκια ή μικρά σκουληκάκια σε ρύζι, αλεύρι ή ξηρούς καρπούς
Πεταλούδες μικρού μεγέθους που πετούν κοντά στα τρόφιμα
Δυσοσμία ή περίεργη μυρωδιά σε τρόφιμα που παλαιότερα ήταν ουδέτερα
Το Πανεπιστήμιο Rutgers επισημαίνει ότι ο εντοπισμός προνυμφών είναι πιο κρίσιμος από την εξόντωση των ενήλικων πεταλούδων, γιατί εκεί βρίσκεται η πηγή του προβλήματος.
Πλήρης στρατηγική αντιμετώπισης
1. Πλήρης εκκένωση των ντουλαπιών
Πρέπει να αδειάσεις εντελώς τα ντουλάπια και να ελέγξεις ένα προς ένα όλα τα προϊόντα. Όσα έχουν εμφανή ίχνη μόλυνσης πρέπει να πετιούνται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το National Pesticide Information Center συμβουλεύει να αποφεύγεις να κρατάς τρόφιμα με ίχνη σκόνης, ιστών ή αλλαγής χρώματος.
2. Πλύσιμο με ξύδι και σαπούνι
Καθάρισε το εσωτερικό των ντουλαπιών με ζεστό νερό, σαπούνι και στη συνέχεια με διάλυμα λευκού ξυδιού. Το ξύδι διαλύει τις φερομόνες που αφήνουν πίσω τους οι σκόροι για να ξαναβρούν το μέρος.
Τα πλαστικά ή γυάλινα δοχεία με καπάκι εμποδίζουν την εξάπλωση. Το Πανεπιστήμιο της Georgia τονίζει ότι τα έντομα δεν μπορούν να διαπεράσουν τα σκληρά υλικά, σε αντίθεση με τις χάρτινες ή λεπτές πλαστικές συσκευασίες.
5. Παγοθήκη ή κατάψυξη των νέων τροφών
Εάν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι ένα προϊόν δεν περιέχει αυγά ή προνύμφες, βάλ’ το στην κατάψυξη για 4 ημέρες πριν το τοποθετήσεις στο ντουλάπι. Η θερμοκρασία κάτω από -18°C εξοντώνει κάθε στάδιο του εντόμου.
Πρόληψη για το μέλλον
Αγόραζε μικρές ποσότητες τροφίμων για να καταναλώνονται γρήγορα
Μην αποθηκεύεις τρόφιμα κοντά σε σημεία με υγρασία
Καθάριζε τακτικά τα ντουλάπια με ξύδι και νερό
Κράτα τα τρόφιμα σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία
Χρησιμοποίησε φύλλα δάφνης ή κλωναράκια λεβάντας μέσα στα ντουλάπια ως φυσικά απωθητικά
Το Department of Entomology του Penn State University προτείνει επίσης να μη χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σε ντουλάπια με τρόφιμα, καθώς δεν είναι ασφαλή για την υγεία και δεν έχουν αποτελεσματικότητα στα αυγά.
Τι να αποφύγεις
Μην ψεκάζεις εντομοκτόνα απευθείας πάνω σε τρόφιμα ή σκεύη
Μην αφήνεις μισογεμάτες συσκευασίες ανοιχτές
Μην μεταφέρεις τρόφιμα από μολυσμένο σε καθαρό ντουλάπι
Ειδικά παγίδες φερομονών
Αν θέλεις να παρακολουθείς αν υπάρχουν πεταλούδες τροφίμων στο χώρο, μπορείς να βάλεις παγίδες φερομονών που προσελκύουν τα αρσενικά και τα κολλούν σε επιφάνεια κόλλας. Οι παγίδες αυτές είναι μη τοξικές και μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό υποτροπής.
Αν έχεις ακολουθήσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθούν να εμφανίζονται πεταλούδες, ίσως υπάρχει φωλιά σε κάποιο σημείο που δεν είναι εμφανές. Τότε χρειάζεται έλεγχος από επαγγελματία απεντόμωσης, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει ασφαλείς μεθόδους, όπως θερμική απεντόμωση ή εξειδικευμένα παγίδευση.
Συμπέρασμα
Οι σκόροι τροφίμων είναι επίμονα έντομα, αλλά με σωστή αντιμετώπιση μπορούν να εξαλειφθούν χωρίς χημικά. Ο συνδυασμός καθαρισμού, αιθέριων ελαίων, παγώματος και σωστής αποθήκευσης δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τις πεταλούδες αυτές. Η πρόληψη είναι το κλειδί ώστε να μην επιστρέψουν.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.