Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Λοιπόν, από αύριο, δεν θα βλέπεις το αυγό ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο και δικαίως. Γιατί μέσα του, κρύβονται όλα τα συστατικά για να ενισχύσεις φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σου.
Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα σου σφριγηλό, τα οστά δυνατά και τις αρθρώσεις σου ευλύγιστες. Είναι σαν ένα δίχτυ στήριξης μέσα στο σώμα σου. Το φτιάχνεις μόνη σου, αλλά μόνο αν του δώσεις τις σωστές πρώτες ύλες.
Και το ασπράδι; Γιατί τόσο σημαντικό;
Το ασπράδι του αυγού είναι γεμάτο προλίνη και γλυκίνη – δύο βασικά αμινοξέα για τη δημιουργία κολλαγόνου. Όταν το τρως, ο οργανισμός σου τα απορροφά και τα στέλνει κατευθείαν στους ινοβλάστες – τα κύτταρα που “ράβουν” τις ίνες του κολλαγόνου.
Μαγειρεμένο ή ωμό;
Ξέχνα τα ωμά αυγά τύπου Ρόκι Μπαλμπόα. Όχι μόνο απορροφώνται λιγότερο καλά, αλλά μπορεί να σου μπλοκάρουν και τη βιοτίνη (βιταμίνη B7) και να σε αφήσουν εκτεθειμένη σε τροφικές λοιμώξεις. Το μαγείρεμα είναι το κλειδί: βράστα, ψήστα, κάνε τα ποσέ, βάλε τα σε ομελέτα με λαχανικά. Έτσι παίρνεις και την πρωτεΐνη σου, και τη βιταμίνη C από τα συνοδευτικά.
Η σωστή ποσότητα
Δεν χρειάζεται να τρως δώδεκα ασπράδια τη μέρα. 1–3 είναι μια καλή και ασφαλής ποσότητα για τις περισσότερες γυναίκες. Σου δίνουν γύρω στα 7–10 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης, χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη. Ιδανικά, συνδυάζεις και ολόκληρα αυγά με μέτρο (2–4 την εβδομάδα) για να παίρνεις και τις βιταμίνες από τον κρόκο.
Μαζί με τι;
Το ασπράδι μόνο του δεν φτάνει. Θέλει παρέα:
Βιταμίνη C (πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια)
Ψευδάργυρο (στρείδια, φασόλια, κοτόπουλο)
Χαλκό (ξηροί καρποί, μανιτάρια, συκώτι) Όταν τα συνδυάζεις, ο οργανισμός σου λέει “ευχαριστώ” και φτιάχνει καλύτερο κολλαγόνο.
Σκέψου το σαν γεύμα
Φτιάξε ομελέτα με 3 ασπράδια, ψιλοκομμένη πιπεριά, ντοματίνια και λίγο σπανάκι. Βάλε δίπλα μια φέτα ψωμί ολικής και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Μόλις έδωσες στο σώμα σου ό,τι χρειάζεται για να “χτίσει” κολλαγόνο.
Πώς το προστατεύεις
Εκτός από το να το φτιάχνεις, πρέπει και να το προστατεύεις. Το κολλαγόνο χαλάει από τον ήλιο, το κάπνισμα και τη ρύπανση. Οι ελεύθερες ρίζες (αυτά τα μικροσκοπικά “παιδιά του κακού”) καταστρέφουν τις ίνες του. Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες A, E και η χλωροφύλλη βοηθούν να το διατηρείς άθικτο.
Τελευταία συμβουλή
Μην βασίζεσαι μόνο στα συμπληρώματα. Αντί για κάψουλες, άρχισε να φροντίζεις το δέρμα και τις αρθρώσεις σου με το πιάτο σου. Το ασπράδι του αυγού είναι από τα πιο απλά, ασφαλή και οικονομικά “εργαλεία” που έχεις για να βοηθήσεις το σώμα σου να παραμένει νέο και γερό.
Το κολλαγόνο δεν είναι πολυτέλεια, είναι συντήρηση. Και το ασπράδι αυγού είναι σαν το σφυρί που καρφώνει γερά τις ίνες που σε κρατούν όρθια. Από αύριο, βάλε το στη ρουτίνα σου. Το δέρμα σου θα το καταλάβει πρώτο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.