ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΣΚΟ, ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
Πρώτα απ’ όλα: τι είναι οι αρρυθμίες;
Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές στον ρυθμό της καρδιάς. Μπορεί να είναι αθώες ή και σοβαρές. Ο καρδιολόγος θα το κρίνει.
Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι πώς μπορούμε να στηρίξουμε την καρδιά μας καθημερινά, με ήπιες φυσικές ουσίες που έχουν μελετηθεί σοβαρά.
Και συγκεκριμένα για τρία βότανα:
Βίσκος (γκι), Κράταιγος και Σκόρδο.
Βίσκος – Το παραγνωρισμένο “ηρεμιστικό” της καρδιάς
Ο βίσκος, ή αλλιώς “γκι”, είναι φυτό που δεν ακούγεται πολύ στην Ελλάδα, αλλά στην Κεντρική Ευρώπη είναι βασικό στη φυσική καρδιοπροστασία. Στην Ελβετία και στη Γερμανία μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως για την υποστήριξη ασθενών με ήπια καρδιαγγειακά προβλήματα.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης έδειξε ότι το εκχύλισμα βίσκου μπορεί να ρυθμίσει την υπέρταση και τον καρδιακό ρυθμό, λόγω των πολυφαινολών και των λεκιθινών που περιέχει. Αυτές επηρεάζουν την αγγειοδιαστολή και τη νευροφυτική ισορροπία, που σημαίνει ότι επηρεάζουν το πώς ανταποκρίνεται η καρδιά σε στρες και ένταση.
Ο βίσκος δεν είναι ηρεμιστικό μυαλού. Είναι ηρεμιστικό καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει σε αρρυθμίες που επιδεινώνονται από άγχος ή συναισθηματική υπερένταση.
Προσοχή: ο βίσκος χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση αν λαμβάνεται σε συμπλήρωμα ή εκχύλισμα, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για την πίεση.
Κράταιγος – Η τροφή της καρδιάς
Αυτό είναι το φυτό που όλοι οι φυσιοπαθητικοί σέβονται. Ο κράταιγος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την καρδιακή ενδυνάμωση, και δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Περιέχει φλαβονοειδή όπως η βιτεξίνη και η ρουτίνη, τα οποία σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μάιντς, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, ενισχύουν τη συσταλτική δύναμη του καρδιακού μυ και ηρεμούν ήπιες αρρυθμίες που σχετίζονται με καρδιολογική κόπωση.
Οι αρρυθμίες από υπερκόπωση ή ατονία συχνά υποχωρούν με συνδυασμό κράταιγου και ήπιου περπατήματος.
Η έρευνα του Cochrane Review (2008) επιβεβαίωσε ότι ο κράταιγος έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, βελτιώνοντας την αντοχή και μειώνοντας τις εξάρσεις.
Σκόρδο – Ο αγγειοπροστατευτικός ρυθμιστής
Το σκόρδο είναι παρεξηγημένο. Το βλέπουμε σαν τροφή, αλλά είναι φάρμακο σε πολλές κουλτούρες. Η επιστήμη λέει ότι η αλισίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του, βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει τη χοληστερίνη και ομαλοποιεί την καρδιακή λειτουργία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, το σκόρδο έχει ήπια αντιπηκτική δράση και μειώνει το ρίσκο υπερβολικής σύσπασης των αγγείων, που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία, ειδικά σε άτομα με αθηρωμάτωση.
Επίσης, το σκόρδο φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα αγγεία και το μυοκάρδιο. Και αυτό δεν το λες λίγο.
Πώς να το πάρεις; Κατά προτίμηση φρέσκο, ωμό, σε σαλάτα, ή σε μορφή εκχυλίσματος, πάντα με την καθοδήγηση γιατρού αν παίρνεις φαρμακευτική αγωγή.
Όχι μόνο “να μην πάθω”, αλλά να ζω καλύτερα
Δεν γράφω αυτό το άρθρο για να σου πω “παράτα τα φάρμακα”. Όχι. Σου το γράφω για να σου πω: έχεις κι άλλα εργαλεία. Πράγματα φυσικά, ήπια, με τεκμηρίωση. Που δεν σε παχαίνουν, δεν σε κοιμίζουν, δεν σου φέρνουν παρενέργειες.
Και ναι, το να στηρίξεις την καρδιά σου δεν είναι μόνο θέμα αγωγής. Είναι και θέμα επιλογής. Να τρως καλύτερα. Να πίνεις νερό. Να σταματάς όταν τρέχεις πολύ. Να κοιτάς μέσα σου και να ρωτάς: “εγώ πώς είμαι σήμερα;”.
Τελευταία σκέψη
Δεν είναι όλες οι αρρυθμίες ίδιες. Δεν είναι όλα τα σώματα ίδια.
Αλλά η προσεγμένη φροντίδα είναι κοινή ανάγκη.
Μην περιμένεις να γίνει κάτι “σοβαρό” για να δώσεις σημασία στην καρδιά σου.
Αν μπορείς να ξεκινήσεις από ένα πράγμα, ξεκίνα από το εξής:
Να ακούς τους χτύπους σου και να τους σέβεσαι.