ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΔΡΟΣΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ

ΤΙ ΝΑ ΦΑΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ – ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΣΙΖΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Όταν η ζέστη δεν παλεύεται…

Οι μέρες καύσωνα μπορεί να σε εξαντλήσουν, ειδικά αν δεν προσέχεις τι βάζεις στο πιάτο σου. Το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό “κλιματιστικό” για το σώμα. Δεν είναι μόνο θέμα θερμίδων ή βάρους – είναι θέμα ρύθμισης θερμοκρασίας από μέσα προς τα έξω.

Η ενυδάτωση δεν έρχεται μόνο από το νερό

Τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Καρπούζι, αγγούρι, φράουλες και μαρούλι περιέχουν πάνω από 90% νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Σύμφωνα με το Harvard School of Public Health
, η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη θερμορύθμιση καλύτερα από το ίδιο το νερό.

Γιαούρτι – ο ήρωας της δροσιάς

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, πρωτεΐνες και ένζυμα που βοηθούν στη χώνευση. Είναι δροσερό από τη φύση του και δίνει την αίσθηση “χαμηλής θερμοκρασίας” στο στόμα και στον οργανισμό. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το γιαούρτι συμβάλλει στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας, κάτι που βοηθά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στην εξάντληση από τη ζέστη.

Δυόσμος και βασιλικός: βοτανο-δροσιά στο τραπέζι

Τα βότανα δεν είναι μόνο για άρωμα. Ο δυόσμος έχει ήπια ψυκτική επίδραση και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να “κατεβάζει” τη θερμότητα του σώματος. Το ίδιο και ο βασιλικός, που εκτός από τη γεύση του, έχει ελαφρά αντιφλεγμονώδη δράση σύμφωνα με έρευνα του Journal of Ethnopharmacology.

Κρύες σούπες και smoothies με σύνεση

Αντί για βαριά μαγειρευτά, μπορείς να επιλέξεις μια δροσερή σούπα από αγγούρι και δυόσμο ή ένα smoothie με καρπούζι και δυόσμο. Προσοχή στα πολλά φρούτα μαζί, γιατί αυξάνουν το σάκχαρο. Οι συνδυασμοί με γιαούρτι ή φυτικό γάλα κρατούν πιο σταθερή τη γλυκόζη.

foto: www.freepik.com

Τροφές που να αποφεύγεις

Καφεΐνη, αλκοόλ, τηγανητά και πολλά μπαχαρικά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης, το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση και εμποδίζει την ψύξη μέσω ιδρώτα. Το Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
 προτείνει μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά τις ημέρες καύσωνα για αποφυγή αφυδάτωσης και υπερθερμίας.

Μια παλιά σοφία: “Φάε ελαφριά και δροσερά για να αντέξεις”

Η ελληνική κουζίνα γνώριζε τι έκανε. Το καλοκαιρινό τραπέζι με χόρτα, λίγο ελαιόλαδο και φέτα, καρπούζι με ψωμί και ένα μπολ δροσερού γιαουρτιού ήταν το αντίδοτο της γιαγιάς στη ζέστη. Και η επιστήμη συμφωνεί.

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×