Πώς να φτιάξεις παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας – όπως την έκαναν οι γιαγιάδες
Γιατί αυτή η σάλτσα είναι και αντικαρκινική
Όταν οι ντομάτες βράζουν για αρκετή ώρα – όπως γίνεται σε αυτή τη σάλτσα – αυξάνεται σημαντικά η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του πεπτικού. Σύμφωνα με μελέτη της Harvard School of Public Health
η μαγειρεμένη ντομάτα προσφέρει περισσότερο λυκοπένιο απ’ ό,τι η ωμή, και απορροφάται καλύτερα όταν υπάρχει και λίγο ελαιόλαδο – όπως ακριβώς στη σάλτσα της γιαγιάς.
Η παραδοσιακή αυτή σάλτσα δεν είναι μόνο γευστική και οικονομική. Είναι και μια φυσική ασπίδα υγείας, όταν καταναλώνεται τακτικά στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής.
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας. Οι ντομάτες είναι στο απόγειό τους, γεμάτες γεύση και χυμό, και το άρωμά τους γεμίζει την κουζίνα. Είναι η ιδανική στιγμή για τις νοικοκυρές που θέλουν να κρατήσουν λίγη από τη γεύση του καλοκαιριού μέσα σε ένα βάζο.
Τα υλικά που χρειάζεσαι
Η σάλτσα γίνεται καλύτερη όταν είναι απλή. Όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
-
5 κιλά ώριμες ντομάτες (βελανίδια ή πομοντόρια)
-
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
-
Ξεφλούδισμα
Βάλε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Βγάλε τις φλούδες με τα δάχτυλα – θα φύγουν εύκολα. -
Αφαίρεση σπόρων (προαιρετικά)
Αν θες πιο απαλή υφή, κόψε τις στη μέση και αφαίρεσε τους σπόρους. -
Τρίψιμο ή πολτοποίηση
Πέρασέ τις από τρίφτη ή πολτοποιητή. Αν θέλεις κομμάτια, απλώς ψιλόκοψέ τες. -
Σοτάρισμα
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρισε για 2-3 λεπτά. -
Προσθήκη ντομάτας
Ρίξε τον πολτό, αλάτι, ζάχαρη και αν θέλεις βασιλικό. Βράσε σε μέτρια φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Τα μυστικά της γιαγιάς
-
Χαλκωματένια κατσαρόλα: Κρατάει σταθερή θερμοκρασία, βοηθά στο σωστό βράσιμο.
-
Ξύλινη κουτάλα: Δεν αφήνει μεταλλική γεύση και είναι πιο απαλή με το φαγητό.
-
Λίγη ζάχαρη: Ισορροπεί την οξύτητα, όχι για γλυκύτητα αλλά για στρογγυλή γεύση.
-
Αλάτι στο τέλος: Για να μην πέσει απότομα η γεύση των ντομάτας.
-
Σάλτσα χωρίς πολλά υγρά: Αποθηκεύεται καλύτερα και δεν νερώνει τα φαγητά.
Αποθήκευση
Μοίρασε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας μέχρι επάνω. Αν θέλεις να τη διατηρήσεις για μήνες, βράσε τα γεμάτα βάζα σε κατσαρόλα με νερό για 20 λεπτά. Κλείσε καλά και φύλαξέ τα σε δροσερό μέρος.
Ιδέες για χρήση
-
Σε μακαρόνια με λίγο τυρί
-
Σε σπιτσοφάι, γίγαντες ή γεμιστά
-
Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βασιλικό
-
Σε ομελέτα