Πόσες φορές έχεις νιώσει νευρικότητα, υπερένταση ή απόλυτη εξάντληση μέσα στο κατακαλόκαιρο, χωρίς καν να κάνεις κάτι κουραστικό; Κι όμως, δεν είσαι η μόνη. Η ζέστη και η έντονη υγρασία επηρεάζουν άμεσα το νευρικό μας σύστημα και τη συνολική μας αντοχή.
Πώς επηρεάζει η ζέστη τη συμπεριφορά και την ψυχολογία μας
Δεν είναι ιδέα μας ότι το καλοκαίρι —και ειδικά στις χώρες με μεσογειακό κλίμα όπως η Ελλάδα— οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευέξαπτοι, ανυπόμονοι και παρορμητικοί. Η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτό.Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Environmental Psychology, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας νευρικότητα, εκνευρισμό και επιθετικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως οι μελέτες παρατήρησαν αύξηση περιστατικών βίας, καβγάδων και οδικής επιθετικότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Το NIH υπογραμμίζει ότι η υπερθέρμανση του σώματος οδηγεί σε αδυναμία σωστής λήψης αποφάσεων και καθαρού υπολογισμού κινδύνου. Το νευρικό σύστημα όταν υπερλειτουργεί —γιατί προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία— “τραυματίζεται” από την υπερένταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη θόλωση της κρίσης, την αυξημένη ευερεθιστότητα και την παρορμητική συμπεριφορά.Μάλιστα, μελέτη του National Bureau of Economic Research έδειξε ότι κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C σχετίζεται με αύξηση κατά 2% σε περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς.Η Ελλάδα, με τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα, ζει αυτές τις συνέπειες καθημερινά: νεύρα στο δρόμο, καβγάδες σε ουρές, απροσεξία στις καθημερινές συναλλαγές. Το σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή υπερδιέγερση.Η αλήθεια είναι πως η ζέστη δεν φταίει από μόνη της — αλλά πυροδοτεί τις αδυναμίες του νευρικού μας συστήματος όταν αυτό δεν έχει την απαραίτητη φροντίδα και ενίσχυση.
Πώς επηρεάζει η ζέστη το νευρικό μας σύστημα
Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ιδανικά στους 36,5°C. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 30°C, το κεντρικό νευρικό σύστημα αρχίζει να δυσκολεύεται να διατηρήσει την εσωτερική του ισορροπία.Το National Institutes of Health (NIH) εξηγεί ότι σε συνθήκες ζέστης, το νευρικό σύστημα αυξάνει την ενεργοποίησή του για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μέσω εφίδρωσης και κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό σημαίνει:
-
Πιο γρήγορη κόπωση
-
Ευερεθιστότητα
-
Αίσθημα υπερδιέγερσης ή ακόμη και κατάρρευσης σε ευαίσθητα άτομα
Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο θέμα αντοχής
Σύμφωνα με τη Harvard Medical Schoolη υπερθέρμανση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές νιώθουμε ταχυκαρδία, ζαλάδα ή αδυναμία, ακόμα και χωρίς άσκηση.Η ζέστη επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία των ηλεκτρολυτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μετάδοση των νευρικών σημάτων.
Πώς να ενισχύσεις φυσικά το νευρικό σου σύστημα
Αν το δεις ως μια καθημερινή φροντίδα, δεν είναι δύσκολο να προστατεύσεις το νευρικό σου σύστημα από την έντονη ζέστη.
Ενυδάτωση με σωστά υγρά
Δεν αρκεί μόνο το νερό. Το σώμα χρειάζεται και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο).Προτίμησε:
-
Νερό με μια πρέζα αλάτι και λίγο λεμόνι
-
Χυμούς χωρίς ζάχαρη
-
Φυσικά αφεψήματα
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες Β υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.Πλούσιες πηγές είναι:
-
Ολικής άλεσης δημητριακά
-
Αυγά
-
Ξηροί καρποί
-
Όσπρια
Μαγνήσιο – Ο ήρεμος σύμμαχος
Το Journal of the American College of Nutrition αναφέρει ότι το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση του στρες και της υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος. Τροφές με μαγνήσιο:
-
Σπανάκι
-
Αβοκάντο
-
Σπόροι chia
-
Κακάο