ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ “ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ” ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Αντικαρκινικές τροφές και συνήθειες που κάνουν διαφορά

Δεν υπάρχει κάτι που να σε ταρακουνά περισσότερο από όταν ακούς τη λέξη «καρκίνος» σε μια συζήτηση υγείας. Κάποια στιγμή στη ζωή μου, ένιωσα κι εγώ αυτό το ρίγος. Όχι γιατί ήμουν άρρωστη, αλλά γιατί δύο αγαπημένα μου πρόσωπα έδωσαν μάχη με τον καρκίνο. Και τότε ξεκίνησα να διαβάζω, να ρωτάω, να μαθαίνω. Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το σώμα μου όσο γίνεται;

Η διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι δύναμη. Είναι εργαλείο πρόληψης. Και, ναι, υπάρχουν τροφές και συνήθειες που συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τι λέει η επιστήμη

Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund και τη Harvard T.H. Chan School of Public Health, περίπου το 30-40% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί μέσω σωστής διατροφής και καθημερινών συνηθειών.

Οι ερευνητές επικεντρώνονται σε ουσίες που υπάρχουν στη φύση – φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, σουλφοραφάνες, λυκοπένιο – που φαίνεται να βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και να μειώνουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Αντικαρκινικές τροφές που πρέπει να ξέρεις

1. Μπρόκολο και σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με μελέτη του Johns Hopkins University, η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης και βοηθά στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών από τα κύτταρα.

2. Ντομάτες

Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη.

3. Κουρκουμάς

Η δραστική του ουσία, κουρκουμίνη, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το Diet and Cancer Prevention – National Cancer Institute επιβεβαιώνει πως η κουρκουμίνη επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες, αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις που φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων. Μελέτη στο Journal of Nutrition υποδεικνύει πως η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου.

5. Μούρα

Τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα είναι γεμάτα ανθοκυανίνες, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν το DNA από βλάβες.

Συνήθειες που προστατεύουν το σώμα

1. Περπάτημα και ήπια άσκηση

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και φλεγμονής, δύο παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα κάνουν διαφορά.

2. Ύπνος και διαχείριση στρες

Ο κακός ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Η χρόνια κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών και μεταλλάξεων. Μάθε να αποφορτίζεσαι. Η αναπνοή, η χαλάρωση, ο διαλογισμός βοηθούν.

3. Μείωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Η  Preventing cancer – World Health Organization έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. λουκάνικα, μπέικον) ως πιθανώς καρκινογόνα. Προτίμησε φυτικές πηγές πρωτεΐνης και ψάρια.

4. Μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες

Το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία (τηγάνισμα, κάρβουνα) δημιουργεί ουσίες όπως οι HCA και PAH που σχετίζονται με τον καρκίνο. Μαγείρευε στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά.

Τι προτείνει το Johns Hopkins για αντικαρκινική προστασία

Το Johns Hopkins, ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά ιδρύματα στον κόσμο, δεν μιλά με γενικότητες όταν αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Αντιθέτως, προτείνει στοχευμένα, εφαρμόσιμα βήματα που μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου. Σύμφωνα με το Cancer Prevention and Control – Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε είναι: η αποφυγή υπερκατανάλωσης ζάχαρης, η αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω κατανάλωσης πράσινων λαχανικών και σταυρανθών, και η αποφυγή χημικών στις τροφές (όπως τα νιτρικά άλατα στα επεξεργασμένα κρέατα). Παράλληλα, συνιστούν καθημερινή φυσική δραστηριότητα, κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα, και ύπνο 7–8 ωρών, γιατί όλα αυτά μειώνουν φλεγμονές και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος, εστιάζουν στον καθαρισμό του εντέρου, αφού η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος σχετίζεται άμεσα με την ικανότητα του σώματος να εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες. Αυτές οι οδηγίες βασίζονται σε δεκαετίες κλινικής εμπειρίας και σύγχρονων μελετών – και όχι σε θεωρίες.

Τι έμαθα

Δεν υπάρχει απόλυτη ασπίδα κατά του καρκίνου. Αλλά υπάρχουν βήματα. Υπάρχει πρόληψη. Και το πιο δυνατό που έμαθα είναι ότι η συνέπεια – όχι η τελειότητα – είναι αυτή που προστατεύει. Κάθε φορά που επιλέγεις το σωστό, δημιουργείς ένα πιο υγιές περιβάλλον για τα κύτταρά σου. Το σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζητά φροντίδα και χρόνο. Κι εμείς μπορούμε να του τα δώσουμε.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΞΥΠΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×