Όταν τα φάρμακα “γράφουν” στο δέρμα: Δυσοσμία σώματος και τι μπορείς να κάνεις
Δεν ήξερα ότι ένα φάρμακο μπορεί να αλλάξει τη μυρωδιά του σώματος. Το έμαθα όταν ξεκίνησα μια νέα αγωγή και άρχισα να νιώθω μια οσμή που δεν είχα πριν. Ήταν διαφορετική από τον ιδρώτα. Ήταν σαν κάτι να «βγαίνει από μέσα μου». Στην αρχή πίστεψα ότι έφταιγε η διατροφή. Όμως ο γιατρός μου ήταν ξεκάθαρος: “Μερικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά του σώματος ή των ούρων”. Από τότε, το έψαξα πολύ. Και σήμερα, θέλω να μοιραστώ μαζί σου όσα ανακάλυψα.
Πώς δημιουργείται η δυσοσμία από φάρμακα
Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.
Όταν παίρνουμε φάρμακα, ο οργανισμός τα μεταβολίζει στο ήπαρ ή στα νεφρά. Κάποια από αυτά αποβάλλονται με τον ιδρώτα, το σάλιο ή τα ούρα. Όμως, σύμφωνα με το Cleveland Clinic, ορισμένα φάρμακα περιέχουν ουσίες που διασπώνται σε ενώσεις με έντονη μυρωδιά — και περνούν στους ιδρωτοποιούς αδένες.
Κατηγορίες φαρμάκων που σχετίζονται με δυσοσμία
-
Αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά
-
ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΞΥΠΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40
-
Φάρμακα όπως η σερτραλίνη, η παροξετίνη και η φλουοξετίνη (SSRI) έχουν συνδεθεί με εφίδρωση και αλλαγή οσμής σώματος.
Το Harvard Medical School αναφέρει ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τη θερμορύθμιση και την εφίδρωση, με αποτέλεσμα αλλαγή στο pH του ιδρώτα. [Harvard nofollow] -
Αναλγητικά και οπιοειδή
Η μορφίνη, η κωδεΐνη και άλλα ισχυρά παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στον ιδρώτα και το μικροβίωμα του δέρματος. -
Αντιυπερτασικά
Φάρμακα όπως οι β-αναστολείς (π.χ. προπρανολόλη) και οι διουρητικά αυξάνουν την εφίδρωση ή αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος έμμεσα. -
Χημειοθεραπευτικά και αντικαρκινικά φάρμακα
Αυτά τα φάρμακα αλλάζουν έντονα την οσμή του σώματος, συχνά λόγω των τοξινών που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. -
Συμπληρώματα και βιταμίνες
Η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), Β6 και ακόμα και του σιδήρου μπορεί να προκαλέσει έντονη, “μεταλλική” οσμή στο δέρμα.
Μπορείς να το αποτρέψεις;
ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΞΥΠΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40
Ναι. Μπορείς να το διαχειριστείς χωρίς να σταματήσεις τη θεραπεία.
1. Ενημέρωσε τον γιατρό σου
Πάντα να αναφέρεις αλλαγές στη μυρωδιά του σώματος, ειδικά αν είναι επίμονες. Μπορεί να τροποποιήσει τη δόση ή να προτείνει άλλο σκεύασμα.
2. Υγιεινή με έμφαση στο pH
Απόφυγε σκληρά σαπούνια. Χρησιμοποίησε ουδέτερα ή ήπια αντιβακτηριακά που σέβονται το pH του δέρματος. Το Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology αναφέρει πως το φυσικό pH εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν μυρωδιές.
3. Ενίσχυσε την αποτοξίνωση
Κατανάλωσε αρκετό νερό, πράσινα λαχανικά και ίνες για να βοηθήσεις το σώμα να αποβάλει τα φαρμακευτικά κατάλοιπα πιο ήπια. Βοηθούν επίσης ροφήματα όπως πράσινο τσάι και αφέψημα με σέλινο.
4. Άλλαξε υφάσματα
Επίλεξε βαμβακερά και αναπνεύσιμα ρούχα. Τα συνθετικά υφάσματα αυξάνουν την κακοσμία επειδή κρατούν την υγρασία και παγιδεύουν τις εκκρίσεις.
Εντυπωσιακές αλήθειες που δεν συζητιούνται
-
Το σώμα κάθε ανθρώπου «μυρίζει» διαφορετικά ανάλογα με τη γενετική του μικροβιώματος, δηλαδή τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα του.
-
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν συχνότερα αλλαγές στη μυρωδιά του σώματος λόγω ορμονικών μεταβολών, και αυτό επιδεινώνεται όταν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
-
Ένα φάρμακο μπορεί να επηρεάσει και την αναπνοή. Η λεβοφλοξασίνη, π.χ., έχει συνδεθεί με “ψαρίλα” στο στόμα σε σπάνιες περιπτώσεις.