Από την κατσαρόλα στο φαρμακείο
Όλες τον ξέρουμε για τη μυρωδιά του. Τον ρίχνουμε στα φαγητά, τον φυτεύουμε στις γλάστρες και τον συνδέουμε με καλοκαίρια. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο βασιλικός (Ocimum basilicum) έχει μελετηθεί σε σοβαρά επιστημονικά εργαστήρια – και όχι για τις πίτες.
Γιατί μιλάμε για “φάρμακο”
Ο βασιλικός περιέχει φλαβονοειδή και ευγενόλη, ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτη του Journal of Ayurveda and Integrative Medicine έδειξε ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα δρα ρυθμιστικά στο σάκχαρο, λόγω της επίδρασής του στην ινσουλίνη.
Βασιλικός και ζάχαρο: Τι ξέρουμε
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PubMed, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα βασιλικού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να οφείλεται στη δράση της ευγενόλης που επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος.
Πώς βοηθά τη μνήμη
Η ενίσχυση της μνήμης σχετίζεται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο. Ο βασιλικός δρα προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, κυρίως μέσω των φλαβονοειδών. Εργαστηριακές έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν βελτίωση στην ικανότητα μάθησης και μνήμης μετά από καθημερινή χορήγηση εκχυλίσματος βασιλικού (NIH).
Πώς να τον χρησιμοποιήσεις
Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ειδικά συμπληρώματα – μπορείς απλά να τον πιεις.
Τσάι βασιλικού:
-
1 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα (ή 5 φρέσκα)
-
1 φλιτζάνι βραστό νερό
-
Άφησε για 7-10 λεπτά και σούρωσε
Πίνε το πρωί για ενίσχυση μνήμης και το βράδυ για ρύθμιση του μεταβολισμού.