ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟ

Ένα ταπεινό βότανο με μεγάλη δύναμη

Η γλιστρίδα ή αντράκλα είναι ένα χορταράκι που φυτρώνει σχεδόν παντού το καλοκαίρι. Για χρόνια πολλοί τη θεωρούσαν ζιζάνιο, όμως η επιστήμη δείχνει ότι κρύβει θρεπτικά συστατικά που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλα φυτά. Σύμφωνα με μελέτη του U.S. Department of Agriculture, η γλιστρίδα είναι το φυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά (κυρίως άλφα-λινολενικό οξύ, ALA), ακόμα και σε σύγκριση με πολλά ψάρια.

Γιατί ξεχωρίζει στα ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη τους δράση. Στη γλιστρίδα βρίσκουμε συγκεντρώσεις έως και 400 mg ALA ανά 100 γραμμάρια φρέσκου φυτού (Journal of the American College of Nutrition
). Αυτό την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους δεν καταναλώνουν συχνά λιπαρά ψάρια, αλλά θέλουν να στηρίξουν την καρδιά και το νευρικό τους σύστημα.

Σχέση με το ζάχαρο

Εντυπωσιακό εύρημα των τελευταίων ετών είναι η επίδραση της γλιστρίδας στο σάκχαρο. Κλινικές δοκιμές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 National Library of Medicine
έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση σπόρων γλιστρίδας βοήθησε στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η γλιστρίδα δεν είναι μόνο δροσερή σαλάτα, αλλά και σύμμαχος στη διαχείριση του μεταβολισμού.

Όφελος για την όραση

Η γλιστρίδα περιέχει β-καροτένιο και λουτεΐνη, ουσίες που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την οξείδωση. Έρευνες δείχνουν ότι η λουτεΐνη συμβάλλει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που επηρεάζει την όραση με την ηλικία (Harvard Medical School). Έτσι, ένα καλοκαιρινό πιάτο με γλιστρίδα μπορεί να προσφέρει δροσιά αλλά και προστασία στα μάτια.

Φυσική αποτοξίνωση και δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά της, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η γλουταθειόνη, δρουν σαν φυσικό «καθαριστικό» του οργανισμού. Η απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών έχει άμεση αντανάκλαση στο δέρμα: πιο φωτεινή όψη, λιγότερες φλεγμονές, καλύτερη ελαστικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες η γλιστρίδα χρησιμοποιείται και σε καλλυντικές φόρμουλες.

Πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε

Η πιο απλή μορφή είναι σαν σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε ομελέτες ή σούπες. Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα βρίσκουμε και συνταγές όπου βράζεται ελαφρά ή μαγειρεύεται με όσπρια. Όπως κι αν την προτιμήσεις, τα θρεπτικά της συστατικά μένουν ισχυρά.

Μικρή προειδοποίηση

Η γλιστρίδα περιέχει οξαλικά, γι’ αυτό όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά καλό είναι να την καταναλώνουν με μέτρο και πάντα με τη συμβουλή γιατρού. Για τους περισσότερους όμως είναι ασφαλής και ωφέλιμη.

Τι κρατάμε στο τέλος

Ένα ταπεινό βότανο του καλοκαιριού αποδεικνύεται υπερτροφή. Η γλιστρίδα προσφέρει ωμέγα-3, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, προστατεύει την όραση και συμβάλλει σε λαμπερό δέρμα. Είναι ίσως η πιο οικονομική και απλή κίνηση που μπορεί να βάλει κανείς στο πιάτο του για υγεία και ευεξία. 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×