Παγωτό με ροδάκινα: Δροσιά και υγεία στο ίδιο μπολ
Γιατί να φτιάξεις παγωτό με ροδάκινα
Το καλοκαίρι όλοι ψάχνουμε έναν δροσερό τρόπο να απολαύσουμε γλυκό χωρίς ενοχές. Το παγωτό με ροδάκινα είναι μια από τις πιο εύκολες και υγιεινές λύσεις. Χρειάζεσαι ελάχιστα υλικά, το φτιάχνεις στο σπίτι σε λίγα λεπτά και ξέρεις ακριβώς τι τρως.
Τα ροδάκινα δεν είναι απλά γευστικά· έχουν και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American College of Nutrition, τα καροτενοειδή των φρούτων όπως τα ροδάκινα βοηθούν στη διατήρηση λαμπερού και υγιούς δέρματος, καθώς καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
Τα συστατικά που χρειάζεσαι
-
3 ώριμα ροδάκινα (ή νεκταρίνια)
-
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (ή φυτικό γιαούρτι για vegan εκδοχή)
-
1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα)
-
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για φρεσκάδα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
-
Πλύνε καλά τα ροδάκινα και βγάλ’ τους το κουκούτσι.
-
Κόψε τα σε κομμάτια και βάλε τα στην κατάψυξη για 2 ώρες.
-
Χτύπησε τα παγωμένα ροδάκινα στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το λεμόνι.
-
Μετέφερε το μείγμα σε δοχείο και βάλε το ξανά στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Ανακάτεψε μια φορά στη μέση για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Σε λίγες ώρες θα έχεις έτοιμο παγωτό που μοιάζει με sorbet αλλά με κρεμώδη υφή από το γιαούρτι.
Τα διατροφικά οφέλη
-
Βιταμίνες για δέρμα και μάτια: Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, που συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου και στην υγεία των ματιών.
-
Υποστήριξη στο σάκχαρο: Σύμφωνα με το National Library of Medicine, τα φλαβονοειδή των ροδάκινων μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου και να μειώσουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.
-
Καλή πέψη: Οι φυτικές ίνες που περιέχουν υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και βοηθούν στην αποτοξίνωση.
-
Ενυδάτωση: Με πάνω από 80% περιεκτικότητα σε νερό, τα ροδάκινα σε δροσίζουν και σε ενυδατώνουν φυσικά.
Μικρά μυστικά
-
Τα ροδάκινα περιέχουν φυσικά πολυφαινόλες που έχουν μελετηθεί για την αντικαρκινική τους δράση. Ερευνητές στο Journal of Medicinal Food βρήκαν ότι τα εκχυλίσματα ροδάκινου μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων.
-
Η φλούδα τους έχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα, γι’ αυτό αξίζει να τα καταψύχεις με τη φλούδα (αρκεί να είναι βιολογικά και καλά πλυμένα).
-
Ένα μπολ παγωτό ροδάκινο αποδίδει περίπου 120-150 θερμίδες, δηλαδή πολύ λιγότερο από τα τυπικά παγωτά του εμπορίου.