ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΦΑΙΡΑ

Ο μεταβολισμός είναι η «μηχανή» του σώματος που καίει θερμίδες και δίνει ενέργεια. Αν θες να τον βάλεις σε γρήγορες στροφές, η σωστή πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο. Όχι όλες οι πηγές πρωτεΐνης δεν έχουν την ίδια επίδραση: άλλες σε χορταίνουν και ενισχύουν τον μυϊκό ιστό, ενώ άλλες φορτώνουν περιττά λιπαρά και ζάχαρη.

Γιατί η πρωτεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό

Η πέψη της πρωτεΐνης απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι υδατάνθρακες ή τα λίπη. Αυτό λέγεται θερμικό αποτέλεσμα της τροφής. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη έως και 20-30% σε σχέση με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά (Mayo Clinic – ). Έτσι, το σώμα σου «δουλεύει σκληρότερα» μόνο και μόνο για να διασπάσει την πρωτεΐνη.

Οι άπαχες ζωικές πηγές

Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, η γαλοπούλα, το ψάρι και τα ασπράδια αυγών θεωρούνται κορυφαίες πηγές άπαχης πρωτεΐνης. Εκτός από χαμηλά λιπαρά, δίνουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι μύες για αναδόμηση. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι καθοριστική, γιατί οι μύες καίνε θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχεις, τόσο πιο «γρήγορος» γίνεται ο μεταβολισμός σου.

Οι φυτικές λύσεις με έξυπνο συνδυασμό

Αν προτιμάς φυτικές επιλογές, τότε χρειάζεται προσοχή. Τροφές όπως η κινόα, οι φακές και τα φασόλια δίνουν πρωτεΐνη, αλλά δεν έχουν πάντα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ο σωστός συνδυασμός (π.χ. ρύζι με φακές ή ρεβίθια με ταχίνι) δημιουργεί μια πλήρη πρωτεΐνη που στηρίζει και τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με το Journal of Nutrition, η ισορροπημένη φυτική πρωτεΐνη μπορεί να έχει συγκρίσιμη δράση με τη ζωική στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας Journal of Nutrition.

Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Το γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά, το cottage cheese ή το κεφίρ είναι ιδανικά γιατί συνδυάζουν πρωτεΐνη με προβιοτικά. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, και η καλή λειτουργία του εντέρου συνδέεται με καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και πιο ισορροπημένο μεταβολισμό. Μια μελέτη στο International Journal of Obesity έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης από γαλακτοκομικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Τι να προσέχεις στις έτοιμες λύσεις

Οι μπάρες πρωτεΐνης και τα ροφήματα μπορεί να φαίνονται βολικά, αλλά συχνά κρύβουν ζάχαρη ή κορεσμένα λίπη. Καλό είναι να τα χρησιμοποιείς μόνο συμπληρωματικά, όχι ως βασική πηγή πρωτεΐνης. Το σώμα σου θα απορροφήσει πιο αποτελεσματικά την πρωτεΐνη που προέρχεται από φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές.

Μοναδικό tip που δεν ξέρουν πολλοί

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν: ο τρόπος που κατανέμεις την πρωτεΐνη μέσα στη μέρα είναι εξίσου σημαντικός με την ποσότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου 20-30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) διατηρεί τον μεταβολισμό ενεργό συνεχώς και αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας <European Food Safety Authority. Δεν αρκεί δηλαδή να τρως μεγάλη ποσότητα μόνο το βράδυ – χρειάζεται σωστή κατανομή.

Τι να κρατήσεις

Αν θέλεις μεταβολισμό που πάει σφαίρα, επένδυσε στην άπαχη πρωτεΐνη, μοίρασέ την σωστά μέσα στη μέρα και στήριξε τη μυϊκή σου μάζα. Μπορείς να επιλέγεις κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ή σωστά συνδυασμένες φυτικές πηγές. Αυτός ο συνδυασμός όχι μόνο σε βοηθάει να καις περισσότερες θερμίδες, αλλά σου δίνει και σταθερή ενέργεια.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Η γνώση αυτή είναι πολύτιμη, γιατί δεν αφορά μόνο το αδυνάτισμα, αλλά και τη γενικότερη υγεία του σώματος. Ο μεταβολισμός σου μπορεί πραγματικά να πάει σφαίρα, αρκεί να του δίνεις το σωστό «καύσιμο».

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×